srijeda, 10. kolovoza 2016.

Romeo i Julija

Radnja djela Romeo i Julija događa se u malom talijanskom gradu Veroni, između dvije moćne i ugledne obitelji Capuleti i Montecchi, između kojih se žestoko neprijateljstvo prenosilo s generacije na generaciju.
Kratak sadržaj
Radnja počinje tople srpanjske noći kada gradom šeću Samson i Grgur, Capuletijeve sluge u potrazi za kavgom.
Najbolja prilika im se ukaže u trenutku kada sretnu sluge iz druge, suparničke obitelji Montecchi. Ubrzo dolazi do tučnjave i sukoba mačevima, koja s vremenom postaje sve veća i u koju se kasnije uključuju i glavari sukobljenih obitelji iz Verone. Borbu je na kraju prekinuo dolazak kneza Scale tako što ih je upozorio da će ih kazniti ako se neredi budu ponovili.
Tata i mama Montecchi sretni su što u tučnjavi nije sudjelovao njihov sin Romeo, ali unatoč tome Romeovo ponašanje je u posljednje vrijeme čudno. Primijećeno je kako noću luta šumom, izbjegava društvo i preko dana se zatvara u svoju sobu. Zabrinuti roditelji pokušavaju saznati pravu istinu od Romeova rođaka Benvolija.
Benvolio nije samo rođak nego i Romeov najbolji prijatelj. Uskoro dolazi do istine i pravog razloga čudnog Romeovog ponašanja kada otkriva da je Romeo nesretno zaljubljen jer lijepa Rozalina ne mari za njega. Kako bi ga opet razveselio, Benvolio predlaže da navečer odu tajno na bal Capuletijevih, uvjeravajući ga da će tamo pronaći lijek za svoju bolest. Iako mu je prijedlog bio čudan Romeo prihvaća prijedlog.
U međuvremenu se u obitelji Capuleti događa puno toga i uzbuđenje raste svakim trenom. Nije samo bal koji im zaokuplja misli, nego i dolazak grofa Parisa, koji je došao isprositi Capuletijevu kći Juliju. Iako stari Capuleti smatra kako je Julija još uvijek premlada za udaju, ne skriva kako mu je drago što se mladi grof zanima za njegovu kćer. Gulija je djevojka od trinaest godina i neiskusna u ljubavi, ali daje obećanje ocu kako će se nastojati svidjeti Parisu kada ga bude upoznala na plesu.
Ali te iste noći Julija susreće Romea i gotovo odmah Paris i Rozalinda bivaju zaboravljeni. Međutim poseban trenutak između dvoje zaljubljenih ne traje dugo jer Tebaldo, nećak gospođe Capuleti prepozna maskiranog Romea s kojim se odmah želi obračunati. Iako ga je stari Capuleti uspio smiriti, nije uspio ugasiti želju za osvetom. Uskoro nakon bala i ovog nemilog događaja, Romeo se nađe ispod Julijinog prozora i u tom prekrasnom trenutku njih dvoje se zavjetuju na vječnu ljubav i taj tren se odluče vjenčati.
Fra Lovro koji ih je pristao vjenčati zabrinut je zbog ljubavi koja se tako naglo dogodila. Unatoč svoj zabrinutosti koju osjeća zbog ljubavi dvoje mladih ljudi, nada se kako će ovo vjenčanje dovesti do završetka sukoba između dvije obitelji, što već dugo traje. Nažalost sudbina se pobrinula da ne ide sve tako lako i Romeo koji se tek vjenčao sa Julijom nailazi na svoje prijatelje Mercuzija i Benvolija kako se svađaju sa Tebaldom, koji je došao po osvetu.
Tebaldo izaziva Romea na dvoboj, ali Romeo to ne prihvaća. Priznaje kako Capuletijeve voli podjednako kao i svoju obitelj. Spomenuto priznanje je naišlo na šok kod svih prisutnih. Mercuzio prihvaća Tebaldov izazov i Tebaldo ga probode. Zbog osjećaja krivnje jer je prijatelj poginuo zbog njega, ali i bijesa, Romeo napada Tebalda, a u borbi na život i smrt pobjeđuje upravo Romeo, zbog čega mora u progonstvo. Julija ne može dočekati prvu bračnu noć kada napokon dolazi dadilja sa užasnim vijestima o tome da je Tebaldo mrtav, a da je knez potjerao Romea iz grada. Slomljenoj Juliji dadilja priznaje da se Romeo sakrio kod fra Lovre.
Stari Capuleti ne može vjerovati da je Tebaldo mrtav, a još je više uzrujan zbog patnje njegove kćeri Julije. Zbog toga odlučuje požuriti njeno vjenčanje s grofom Parisom. Julija se odbije udati za grofa što naljuti starog Capuletija. Kako nije naišla na razumijevanje i pomoć kod nikoga, Julija odlazi kod fra Lovre i smišlja poguban plan.
Ona treba popiti napitak koji će na 42 sata zaustaviti njeno disanje zbog čega će svi pomisliti da je mrtva. U međuvremenu će fra Lovro poslati glasnika po Romea, koji se sada već nalazi u Mantovi, nakon čega će se Romeo i Lovro sakriti u grobnicu i pričekati dok se Julija ne probudi. Romeo će je tada odvesti sa sobom, a nakon što fra Lovro objavi da su vjenčani, moći će se vratiti u Veronu. Julija napokon ispije napitak.
Sljedeće jutro kada je dadilja došla da pripremi mladu za vjenčanje šokira se kada shvati kako Julija ne diše i u cijeloj kući Capuletijevih zavlada tuga. Fra Lovro po planu šalje poruku Romeu, ali pismonoša ne uspijeva stići do Mantove. Romeov sluga Baltazar dolazi prvi i javi mu da je Julija mrtva. Izvan sebe zbog šokantne vijesti Romeo kupuje otrov i kreće prema Veroni. Tamo zatječe tužnog Parisa s kojim kreće borba nakon čega Paris biva ubijen.
Posljednja Parisova želja bila je da ga pokopaju uz Juliju, što mu Romeo prije nego što je umro obeća. Kada je primijetio Juliju kako leži, Romeo misleći da je zaista mrtva ispija otrov i umre. Fra Lovro se požuri prema grobnici, ali stigavši tamo naiđe na Parisa i Romea kako leže mrtvi. Napitak koji je Julija popila prestaje djelovati i ona se probudi. Kada primijeti da je Romeo zaista mrtav, odbija otići iz grobnice, uzima nož i ubija se. Tragična smrt na kraju je ujedinila dvije obitelji i prekinula dugovječnu mržnju.
Vrsta djela: drama (tragedija)
Vrijeme radnje: između 14. i 15. stoljeća

0 komentari:

Objavi komentar