srijeda, 10. kolovoza 2016.

TAJNI DNEVNIK ADRIANA MOLEA

Trinaestogodišnji dječak Adrian Mole jednoga dana iz nepoznatih razloga počinje pisati dnevnik. Kada je odgledao TV emisiju književnika Malcolma Muggeridgea, odluči na BBC poslati svoje pjesme. Naime, tada je zaključio da je intelektualac jer je mogao razumjeti svaku riječ koju je čuo u emisiji.
Ubrzo nakon što je pjesme poslao, dobio je i odgovor. Međutim, radilo se o odbijenici. John Tydeman mu je ljubazno i prisno odgovorio da mu pjesme neće objaviti, ali da bude uporan i da ne odustaje jer će sigurno još naići na puno odbijenica prije nego što mu nešto bude objavljeno.
Inače, Adrian je dječak u pubertetu i muče ga bubuljice, a možda je pomalo bucmast, kako kaže njegov liječnik. Roditelji su mu u stalnoj svađi.
Njegova obitelj bila je jako sretna pa čak i ushićena spoznajom da su mu odgovorili na pismo. Zapisao je to i u dnevnik te je još nadodao kako je par puta tijekom školskog sata vadio pjesmu i čitao je. Htio je da ga netko od profesora uoči i da mu kaže da donese ono što ima u ruci, ali to se nije dogodilo.
Prijavio se Adrian u udrugu “Dobri Samaritanac” i tako dobio zadatak da se brine o Bertu Baxteru, osamdesetdevetogodišnjem prevrtljivom starcu. On je bio konjušar, a volio je i komuniste. Radi toga Adrian je mogao ponedjeljkom izostati sa jednog sata, i to matematike.
Stigla je nova učenica u Adrianov razred te se on odmah zaljubi u nju. Njezino ime je Pandora Brithwaite. Pandora dolazi iz imućne obitelji, a živi i u lijepoj ulici. Njezini roditelji su intelektualci te su joj darovali i konja. Ipak, Pandora se radije zabavlja s Adrianovim prijateljem Nigleom.
Ubrzo se Adrianova majka zaposli, a u to isto vrijeme započinje i ljubavnu vezu sa susjedom Lucasom. Ubrzo, roditelji su angažirali odvjetnika kako bi se rastava mogla provesti. Adrian nigdje dalje nije spomenuo da su se roditelji i stvarno rastali što se vjerojatno dogodilo s obzirom da je majka otišla živjeti sa susjedom Lucasom u Sheffiled.
Adrian se zaposlio kao raznosač novina kako bi zaradio novac za džeparac. No, pola od zarađenog iznosa mora dati nasilniku Barryju Kentu koji ide s Adrianom u razred. Otac je pokušao sve kako bi mu pružio zaštitu te je i razgovarao s Barryjem, ali ništa nije pomoglo. Čak naprotiv. Adrian nakon toga biva jako namlaćen od Barryja. Tada se uključuje baka i energična žena uspijeva u naumu. Barry je na kraju vratio sav novac Adrianu i više ga od njega nije uzimao.
Kada je Adrianovog oca napustila žena, on sreću odluči potražiti uz kolegicu s posla Doreen Slater koju su zvali Trlica. Malo nakon toga, otac dobiva pismo s posla da je dobio otkaz što potakne strah od preživljavanja.
Vidjevši da otac nije sposoban baviti se s njime, brinuti za njega i psa, Adrian postaje taj koji vodi brigu o kući, sprema, kuha, čisti. Mašta da jednog dana postane veterinar zbog svoje izrazite ljubavi prema životinjama, no htio bi postati i pisac.
Kako bi lakše tješila Adrianova oca, Doreen se sa sinom doseli kod njih. Nakon par dana, buntovništvo je Adrianu udarilo u glavu te on odluči u školu obući crvene čarape iako je to bilo zabranjeno. Naime, u školi je bilo propisano pravilo da se moraju nositi crne čarape. Ravnatelj ga je radi tog razloga poslao kući da se preodjene, a Pandora ga gleda s osjećajem divljenja. Ona je oduševljena s njegovim stavom te njih dvoje uskoro završe u ljubavnoj vezi.
Ljeto Pandora provodi s roditeljima u Tunisu. Isključila je i telefon jer je Adrian napravio čak 300 funti troškova kada ju je neprestano zvao.
Bert Baxter se nakon toga jako razbolio te je završio u bolnici. Pošto je bio jako slab i više se nije mogao brinuti za sebe, otišao je živjeti kod Adriana. Zatim živi kod Pandorine obitelji, indijskih doseljenika te na kraju kod obitelji Singh. Ipak, morao je biti prebačen u starački dom iako nikada tamo nije htio ići.
Adrian je posjetio majku u Sheffieldu te s njom i maminim ljubavnikom Lucasom ide na odmor u Škotsku. Jako mu je dosadno, a Lucas mu uz to ide i na živce. Uskoro je upoznao Amerikanca Hamisha Mancinija koji je bio pomalo otkačen i bio je Adrianovih godina.
Malo nakon toga, Adrian je morao ići u bolnicu kako bi mu odstranili krajnike na operaciji. Otac mu je rekao da se nalazi na listi čekanja od svoje pete godine. Ostao je u bolnici tjedan dana.
Pandora je Adrianu predložila da bi mogli osnovati književni časopis kojeg nazivaju “Glas mladih”. Adrian je odlučio napisati u prvom broju pravi osvetnički članak. Nazvao ga je “Istina o Barryju Kentu”. No, časopis se nije proslavio jer je jedan jedini primjerak kupio samo Barry Kent.
Krajem godine, Adrianova mama se nakon prekida veze s Lucasom vratila kući. Otac je bio oduševljen. Taj povratak Adrian u dnevniku opisuje kao deja-vu (nešto već otprije viđeno).
Bliži se i božićna priredba na kojoj će nastupiti Adrian i Pandora. Tema je bilo Isusovo rođenje, Adrian je bio Josip, a Pandora Marija. Kada je predstava završila Adrianov otac se zapitao zašto je predstava napravljena kao lakrdija.
Adrian je odlučio na kraju godine i početku nove donijeti novogodišnje odluke koje je i zapisao u dnevnik. Bilo ih je čak deset.

Bert se oženio jednom gospođom iz doma koju je tamo i upoznao. Zove se Queeinie, a Adrian je dalje ne posustaje sa svojim pjesama. Redovito ih šalje na BBC.
Par dana prije nego što je proslavio svoj 15. rođendan, Adrian je izmjerio katastrofalan nagib svojih ušiju, čak 90 stupnjeva ako se gledaju u odnosu na njegovu glavu.
Uskoro se morao održati sastanak kluba “Ružičastih brigada” kojem je prisustvovala i Barbara Boyer. Ona je bila vrlo atraktivna žena čiji su se stavovi kosili s onima Pandore oko naoružavanja NATO-a. Adrian nije mogao odoljeti atraktivnoj Barbari te se s njom upušta u ljubavnu vezu. Ipak, ona nije htjela povrijediti Pandoru pa prekida vezu.
Adrian se povjerio Nigelu oko toga da je bio s Barbarom, a ovaj nije mogao čuvati tajnu pa je to razglasio po školi. Pandora je također čula vijest pa je odlučila zato ignorirati Adrianov rođendan.
Dan kasnije Velika Britanija se upustila u rat s Argentinom. Adrian je lagano prislonio nos uz plastični model aviona kojeg je pokušavao složiti ne bi li malo pomirišio ljepilo da vidi kako je to. Nije previše razmišljao, a nakon toga je bilo kasno. Nos mu se zalijepio za avion. Završio je u bolnici kako bi mu liječnici odlijepili nos, a liječnik je i zaključio da se Adrian fiksao ljepilom.
Nakon toga, nazvao je Pandoru i ona mu je odlučila oprostiti nevjeru. Očekivao je kako će stići svaki čas u bolnicu, a kada ju je čekao, došao je do zaključka da ga jedino ljubav može spasiti da ne poludi.
Prilikom pisanja dnevnika, ne saznaje se samo o njegovom životu, njegovoj situaciji u obitelji, već i o Engleskoj. Adrian priča o Engleskoj političkoj situaciji, migrantima koji žive na tom prostoru, opisuje čak i odnos između rasa, staleža te važne događaje u monarhiji, kao naprimjer, vjenčanje princa Charlesa i Diane.
Vrsta djela: moderni roman
Likovi: Adrian, Pandora, Bert Bexter
Autor: Sue Townsend
Bilješka o autoru
Sue Townsend rođena je 1941. u Leicesteru u Engleskoj, a pohađala je Glen Hills školu početkom 50-ih, a kasnije odlazi u žensku školu u Južnom Wigstonu. Školu je napustila već s 15 godina te je bila domaćica sve dok joj nije izašla prva knjiga.
Udala se vrlo mlada, već s 18 godina i ima troje djece. Muž ju je napustio te ih je kasnije odgajala sama.
Svoju književnu karijeru započela je tek s 35 godina. Suvremena je engleska spisateljica čiji su romani za omladinu prevedeni na mnoge svjetske jezike, a neki su postali predloškom za radio i scenska djela.
Nakon što je 1984. godine objavila prvo djelo, pod naslovom ”Tajni život Adriana Molea”, postala je popularna diljem svijeta, a on je imao milijunsku nakladu.
Uskoro je, zahvaljujući izvanrednom prijemu kod čitatelja, napisala i objavila nastavke o životu Adriana i to pod naslovima: ”Novi jadi Adriana Molea” i ”Adrian Mole na pragu zrelosti”, Adrian Mole – godina capuccina” i “Adrian Mole – divlje godine”.
Prema njezinoj knjizi “Tajni dnevnik” snimljeni su serija i mjuzikl.
Liječnici su 1999. godine otkrili da ima dijabetes, počela je naglo gubiti vid, te je danas gotovo slijepa. Živi i danas u Leicesteru.

0 komentari:

Objavi komentar