srijeda, 10. kolovoza 2016.

Tri mušketira


U romanu “Tri mušketira” autor Alexandre Dumas opisao je avanture mušketira temeljene na povijesti. Roman je objavljen 1844. godine, par godina prije nego što je izbila Francuska revolucija 1848. godine.
Autor je u romanu opisao događaje koji su prethodili revoluciji pa je tako pisao o nepravdama koje su se tada događale, o zloupotrebama i nelogičnim događajima toga vremena. Na taj način, romanu je dao i političku notu, opisujući loše odnose između francuskih republikanaca i monarhista. Otac autora, Thomas-Alexandre Dumas, bio je cijenjen general u vojsci na strani francuskih republikanaca za vrijeme Francuske revolucije.
U uvodnom djelu romana, prve rečenice su posvećene Uspomenama gospodina d’Artagnana (1700). Autor se u tim rečenicama pozvao na svoj izvor, odnosno roman Gatiena de Courtilz de Sandrasa koji je u Amsterdamu objavio Pierre Rouge. Ovaj roman, Dumas je otkrio za vrijeme svog povijesnog istraživanja Louisa XIV.
Roman “Tri mušketira” kombinacija je romantike, akcije i povijesti, a takvi žanrovi zastupljeni u jednoj knjizi jako su popularni i danas.
Vrsta djela: roman
Mjesto radnje: Engleska i Francuska
Vrijeme radnje: 17. stoljeće
Tema djela: avanture trojice mušketira i d’Artagnana.
Ideja djela: veliko srce i hrabrost pobjeđuju sve životne prepreke i nedaće.
Kratak sadržaj
Autor nas u priču uvodi opisujući život mladog muškarca d’Artagnana koji ostavlja svoju obitelj u Gasconyiji (pokrajina Francuske) kako bi potražio bolje mjesto za život. Otac mu je ostavio darove, a to su konj, petnaest kruna i pismo koje će mu pomoći da upozna M. de Trévillea, glavu Kralja mušketira. Majka mu je dala lijek koji može izliječiti sve rane.
D’Artagnan je na svom putu, u gradu Meungu, naišao na čovjeka koji je vrijeđao njega i njegovog konja. Izazvao ga je na dvoboj, a tijekom dvoboja njegov mač se slomio. D’Artagnan je bio poražen jer čovjeku su u pomoć priskočili i njegovi robovi. Nakon toga, čovjek mu je ukrao pismo koje mu je trebalo pomoći da upozna glavu Kralja mušketira.
D’Artagnan je saznao da se čovjek susreo s jednom ženom imena Milady. Ona je dobila upute da se vrati u Englesku kako bi špijunirala vojvodu od Buckinghama.
Vođen velikom hrabrošću d’Artagnan je otišao u Pariz do kuće M. de Trévillea. Tamo se sastao s grupom mušketira. U grupi su bili naočit, visok čovjek imena Porthos i učen čovjek Aramis koji je htio postati svećenik. Opazio je da grupa mušketira poštuje kralja Louisa XIII, a mrze kardinala Richelieua kojem se rugaju kada god im se za to pruži prilika. On im je glavni suparnik za vlast u carstvu.
D’Artagnan je dobio dopuštenje da se priključi unutarnjoj komori M. de Trévillea, ali prije nego što je mogao bilo što reći, M. de Tréville je pozvao u svoju skupinu Athosa, Porthosa i Aramisa. Odmah na početku ih je izgrdio zbog nedavnog okršaja i to ne zato što su se borili nego što su izgubili od karidnalove straže. Ranjeni Athos nije bio prisutan, ali došao je kasnije pokušavajući sakriti svoju bol.
Nakon što su sva trojica napustila mjesto sastanka, Tréville je rekao d’Artagnanu da ga još uvijek ne može priznati mušketirom jer nikada nije ratovao i nema u tome iskustva. No, dao mu je mogućnost da se priključi vojničkoj akademiji kroz koju će ga on nadzirati. Tréville je pomalo sumnjao u d’Artagnana misleći da bi mogao biti Richelieuov špijun pa ga je iz tog razloga stavio na test. No, u dubini duše znao je da iskren i pošten.
Na kraju razgovora, d’Artagnan je kroz prozor opazio plemića koji ga je uvrijedio u Meungu. Hitro je izjurio iz Trévilleove kuće kako bi ga pronašao, ali na putu je sreo Athosa, Porthosa i Aramisa koji su ga izazvali na dvoboj. U međuvremenu je potpuno izgubio plemića za kojim je pošao. Misleći da će umrijeti, pristao je na dvoboj.
I kada su bili spremni za dvoboj, mušketire je napala kardinalova straža. D’Artagnan se priključio mušketirima i svi zajedno su ih lako pobjediili. Naime, d’Artagnan je svrgnuo dva najbolja kardinalova vojnika.
Sljedećeg dana, prije nego što su se sastali s kraljem, jedan od kardinalovih vojnika napao je d’Artagnana. To je dovelo do pobune, a mušketiri su ponovo pobijedili. Louis XIII ih je nakon toga odlučio odlikovati s čim nije bio nimalo sretan Richelieu te je odlučio da će im se osvetiti.
Nakon što su primili nagradu od kralja, zajedno su jeli i pili. Zaposlili su slugu za d’Artagnana čije ime je bilo Planchet. Nakon toga dana, d’Artagnan je znao mnogo više o svojim prijateljima, njihovim životima i slugama. No, nije znao njihova prava imena. Athos, Porthos i Aramis nisu bila njihova prava imena. Tada je d’Artagnan primljen kao kadet.
Jednoga dana, M. Bonacieux, d’Artagnanov posjednik, obavijestio ga je da je njegova supruga Constance oteta. D’Artagnan je saznao da ju je oteo čovjek koji ga je vrijeđao u Meungu. Naime, Constance je oteo kardinalov agent kako bi saznao informacije o dolasku vojvode od Buckinghama u Pariz koji je zaljubljen u kraljicu. Plan je da vojvoda bude uhićen.
Bonacieux je obećao d’Artagnanu da će ga osloboditi od plaćanja poreza ako mu zauzvrat kaže informaciju koja ga zanima. Ponovo je na ulici susreo otimača, ali opet je bio spriječen i nije ga mogao slijediti.
Kasnije toga dana, M. Bonacieuxa su došla uhititi četiri podvornika. Mušketiri su odlučili da neće učiniti ništa kako bi to spriječili jer su znali da se radi o zamci. Sljedećih dana nadzirali su kardinalovu kuću i opazili su da svi koji ulaze su ispitani od kardinalovih agenata. Na dan kada je stigla Constanace, D’Artagnan je odmah intervenirao i spasio je. Odveo ju je na sigurno mjesto kako bi joj izjavio ljubav.
Razmišljao je da posjeti Aramisa pa se uputio k njemu. Bio je iznenađen kada je ugledao Constance kako se približava Aramisovoj kući pričajući sa ženom. Prišao joj je i upitao zna li Aramisa, a ona ga je upitala hoće li se s njom uputiti na sljedeću destinaciju. Kada je stigao kući, saznao je da je Athosa uhitila straža koja ga je zamijenila s d’Artagnanom. Bili su sigurni da imaju pravu osobu. Izašao je kako bi pronašao Porthosa i Aramisa te je ponovo na putu sreo Constance. Ovoga puta sreo ju je s čudnim “mušketirom” za kojeg se ispostavilo da je George Villiers, vojvoda od Buckinghama.
Constance je odvela Buckinghama na tajno mjesto kako bi se našao s kraljicom i kako bi joj izjavio svoju ljubav. Zauzvrat, kraljica mu je poklonila malenu kutiju s ružama koja se sastojala od dva dijamanta koja je dobila od kralja.
U zatočeništvu, Bonacieuxu su prijetili kardinalovi agenti te su zahtijevali od njega da im kaže sve što zna o ponašanju svoje žene. Bonacieux je Richelieu dao važne informacije te je ovaj bio uvjeren da je on sada njegov špijun. Athos je bio tretiran na isti način, ali on nije ništa htio otkriti. Za vrijeme ispitivanja, otkriveno je da je čovjek koji je napao d’Artagnana i koji je oteo Constance, Comte de Rochefort, najbolji agent i prva ruka kardinala.
Kasnije, poslano je pismo preko glasnika Milady u Englesku. Ona je trebala ukrasti dva dijamantna kamena vojvodi od Buckinghama. U međuvremenu, d’Artagnan je obavijestio Trévillea da je Athos uhićen. Tréville je odmah otišao kod kralja i osigurao njegovo oslobođenje čak i bez kardinalova pristanka. Kada je Tréville otišao, Richelieu je rekao kralju da je vojvoda od Buckinghama u Parizu zadnjih pet dana.
Kralj je bio bijesan, misleći da ga je kraljica izdala. Richelieu ga je uvjeravao da ga nije osramotila, ali je radila planove s neprijateljima Francuske. Richelieu je molio kralja da osudi kraljicu i uzme osobu koja bi je istražila s ciljem da prikupi još informacija koje bi osigurale njezinu krivnju. Potraga otkriva zavjeru s kraljem Španjolske, kraljičinim bratom. Kralju je laknulo jer ga je više zabrinjavala kraljičina nevjera nego izdaja.
Kralj je nakon toga bio jako sretan te je odlučio prirediti svečanost u čast kraljice. Richelieu mu je predložio da kaže kraljici da za svečanost stavi dijamante koje joj je on poklonio za rođendan.
Kada je Louis obavijestio kraljicu o zabavi i o tome da bi volio da nosi dijamante koje joj je on poklonio, kraljicu je uhvatila panika. No, Constance je čula razgovor i odmah je predložila da njezin muž ode k Buckinghamu i vrati dijamante. Kada je otišla k svom mužu, opazila je da je on sada možda na strani Richelieua i da mu ne može povjeriti takvu poruku. D’Artagnan je čuo razgovor iz svoje sobe te je rekao da će on prenijeti poruku. Constance se složila s time i dala mu je novac koji je njezin muž dobio od kardinala. No, nije čula da je njezin muž razgovarao s Rochefortom i da je planirao izdati i nju i kraljicu.
D’Artagnan je znao da odmah mora otputovati u London te je otišao do Trévillea kako bi zatražio dva tjedna otpusta. Tréville se složio, ali je inzistirao da ide sa svojim prijateljima. Tako su se četiri prijatelja našla na putu prema obali. Kada su stigli do Calaisa, mladi Gascon je ukrao putničku dozvolu od Comte de Vardes, prešao kanal i locirao Buckinghama. U palači kod vojvode, d’Artagnan ga je obavijestio o novostima. Buckingham je opazio da su nestala dva dijamanta. Odmah je zatvorio sve prilaze Engleskoj kako bi spriječio da dijamanti nestanu iz zemlje.
Nakon toga naredio je svom zlataru da izradi duplikate dijamanata kako bi ih d’Artagnan mogao odnijeti kraljici. Uz to, poklonio mu je brze konje za njega i njegove prijatelje te osigurao rutu kako bi sretno mogli stići u Pariz.
Na svečanosti, kraljica se pojavila bez dva dijamanta, a Richelieu je bio jako sretan što plan djeluje. No, nakon što se preodjenula u drugu haljinu, vratila se s dvanaest dijamanata te tako nadmašila Richelieua koji se ipak nadao da će je raskrinkati dajući kralju dva lažna dijamanta koje mu je dao Buckingham, a koje je za njega ukrala Milady.
D’Artagnan, koji im je pomogao, bio je nagrađen, a Constance ga je provela hotelom de Ville do kraljice gdje je dobio dopuštenje da joj poljubi ruku. Kraljica ga je nagradila prstenom, a on je želio da Constance prema njemu osjeća ono što on osjeća prema njoj. Tome nije bilo tako. Možda će biti u budućnosti.
Kada se vratio svojoj kući, tamo ga je čekalo Constancino pismo u kojem je tražila da se navečer sastanu na tajnom mjestu. O svemu je obavijestio Trévillea koji mu je savjetovao da bude oprezan jer se možda radi o izdaji. Predložio mu je da ode iz grada i sazna gdje su njegovi prijatelji. D’Artagnan je inzistirao da se prvo nađe s Constance, no njegov sluga Planchet mu je rekao da je toga jutra M. Bonacieux imao čudan, lukavi izraz lica kada su razgovarali pa bi se moglo raditi o zamci. Ipak, obojica su otišla naći se Constance, ali prije nego što su stigli d’Artagnan je ostavio Plancheta u kafiću.
Otišao je sam na mjesto gdje se trebao naći s Constance, ali našao je samo opljačkanu sobu. Nakon što je ispitao susjede, došao je do zkaljučka da je Constance ponovo oteo Rochefort uz pomoć njezinog lakovjernog muža.
Sljedećeg jutra odlučio je saznati što se dogodilo s njegovim prijateljima. Našao je Porthosa koji se oporavljao o rana koje je zadobio u kafiću tijekom borbe. Dok se oporavljao zapao je u velike kockarske dugove koje nije mogao vratiti jer je uložio sav svoj novac. Njegova ljubavnica, srednjovjekovna odvjetnikova žena imenom Coquenard nije htjela platiti njegove dugove. U međuvremenu, njegov sluga Mousqueton je ukrao hranu i vino te su se njih dvojica častili. D’Artagnan je platio njegove dugove i otišao je potražiti Aramisa. Našao ga je tamo gdje ga je ostavio, a on se također oporavljao od ozljeda. Vrijeme je provodio u razgovoru s dva klerika koja su ga učila kako postati svećenik. Nakon što su završili razgovore, d’Artagnan mu je dao pismo njegove ljubavnice, Duchesse de Chevreuse. On je odmah potom zaboravio na misli da napusti mušketire i posveti se svećenstvu.
D’Artagnan je otišao dalje potražiti Athosa koji se zaključao u podrumu prostora u kojem je odsjeo jer je tamo bio napadnut. Vlasnik prostora je shvatio da je u krivu te je molio Athosa da izađe no on je to odbio. D’Artagnan ga je uvjerio da bi bilo najbolje da se makne, a nakon toga, Athos je ispričao tužnu priču o svom braku. Naime, on se kao mladić oženio za predivnu djevojku čiji je brat io podžupnik. No, kasnije je shvatio da mu je za vratom bio kraljev krvnik. Pošto se uzrujao kada je saznao da mu je žena kriminalka, odlučio ju je objesiti na drvo. To je i učinio, ali ona je uspjela pobjeći. Na putu prema Parizu, četvorica prijatelja su kockala, a u konačnici i prodala predivne konje koje su dobili na poklon od Buckinghama.
Natrag u Parizu, trojica mušketira su saznali da će im se d’Artagnan uskoro pridružiti kao jedan od Kraljeva mušketira i da kralj planira rat protiv La Rochellea. Trebali su novac da se propisno pripreme za rat, a na pamet su im pali dijamant koje je d’Artagnan dobio na poklon od kraljice. Otišli su potražiti novac, a Porthos je molio i svoju ljubavnicu da im pomogne. Prije toga ju je odlučio učiniti ljubomornom zavodeći nepoznatu, predivnu djevojku u crkvi. D’Artagnan, koji ga je špijunirao iza stupa, prepoznao je u toj djevojci Milady te ju je slijedio dalje. Kada ju je našao, vidio je da ona priča s Comte de Vardesom od kojeg je ukrao putnu dozvolu. Također, otkrio je da je ona šogorica Lorda Wintera, Barona of Sheffielda, Engleza koji je kockao s Athosom i osvojio d’Artagnanove konje. Nakon neugodnog razgovora, d’Artagnan je s Lordom Winterom te večeri dogovorio tučnjavu.
Za vrijeme tučnjave, četvorica prijatelja su porazili Lorda Wintera i njegove engleske prijatelje, a Athos je ubio svoga protivnika jer je zbog njega otkriven njegov pravi identitet.
D’Artagnan je imao priliku poraziti i ubiti Lorda Wintera, ali ipak ga je poštedio pa ga je Lord pozvao na večeru u svoj dom. Večeri je prisustvovala i Lady Clark (Milady). Milady ga je primila pristojno i suzdržano, no d’Artagnan je opazio njezin zabrinut izraz lica koji je imala svaki put kada je mislila da je on ne gleda. Dolazio je svaki dan, ali nikada nije opazio poglede pune divljenja koje mu je upućivala sluškinja Lady Clark – Kitty.
U međuvremenu, Porthos je često odlazio na večere u kuću svoje ljubavnice i njezinog muža, ali ubrzo je shvatio da su dosta škrti. Posluživan je s lošom hranom, no ljubavnica mu je obećala da će ga osposobiti za rat kupujući mu opremu na sniženju te će mu još dodatno dati 800 livresa.
D’Artagnan je nastavio posjećivati Lady Clark svakoga dana te se zaljubio u nju. Jednoga dana Kitty ga je upozorila na to da Milady prema njemu osjeća veliku mržnju i želi mu se osvetiti zbog neobjašnjivog razloga.
D’Artagnan zna da je Kitty zaljubljena u njega i odluči da će iskoristiti njezinu naklonost prema njemu kako bi osvojio Milady. No, nakon što je čuo njihov razgovor, mijenja plan i odluči voditi ljubav s Kitty kako bi se osvetio. Kitty nije imala ništa protiv.
Nakon što je zaustavio nekoliko ljubavnih pisama koja je Milady pisala Comte de Vardesu, planirao je svoju osvetu tako što će se pretvarati da je grof u Miladynoj sobi.
Aramis je dobio veliku svotu novca od svoje ljubavnice u Tourusu. Porthos s druge strane nije dobio ništa od Madam Coquenard, dobio je samo d’Artagnanovog starog konja i beskorisnu mazgu za svoga slugu. No, vratio je obje životinje i odlučio kazniti svoju ljubavnicu.
Te noći, d’Artagnan je odlučio provesti svoj plan. Pretvarao se da je grof Comte de Vrades i vodio je ljubav s Milady u njezinoj mračnoj sobi. Ona je bila jako sretna i kao znak zahvalnosti i ljubavi, svom je ljubavniku dala prsten. Obećala mu je da će se osvetiti d’Artagnanu koji je htio uništiti njezinog ljubavnika.
Kitty je bila slomljena srca, no oporavila se kada je d’Artagnanu donijela pismo njegove ljubavnice koje je ona napisala Vardesu. U njemu je tražila da se ponovo sastanu. D’Artagnan je pomno isplanirao odgovor te joj je poručio da će morati pričekati dok se sastane s drugim ljubavnicama.
D’Artagnan je tražio savjet i od Athosa koji mu je rekao da se kloni Milady. Kada mu je d’Artagnan pokazao prsten koji je dobio od Milady, on ga je prepoznao kao obiteljsko blago koje je dobio od svoje žene.
D’Artagnan je izbjegavao Milady dva dana, no treći dan ga je Milady pozvala k sebi. Obećala mu je svoju ljubav ako će on zauzvrat ubiti grofa. D’Artagnan je odmah pristao, a sebi je rekao kako je ovo najopasnija žena koju je ikad upoznao. Večer je proveo s Milady, a nakon što su vodili ljubav, rekao joj je kako se prije toga pretvarao da je Comte de Vardes. Milady je bila jako ljuta te je odlučila napustiti krevet. D’Artagnan ju je zgrabio za spavaćicu te je na njezinom ramenu otkrio oznaku Kraljevskog krvnika.
Pošto je sada d’Artagnan znao njezinu tajnu, Milady je odlučila da će ga odmah ubiti. Uzela je nož i htjela ga ubosti, no on se izmaknuo i pobjegao. Otišao je k Athosu i ispričao mu cijelu priču. Rekao mu je da je sada siguran da je Milady kriminalka koju je Athos objesio. Obojica su odlučili da će prodati prsten koji je d’Artagnan dobio od Milady i tim novcem će kupiti opremu koja će im trebati za nadolazeći rat. Aramis je pomogao Kitty da napusti Pariz i postane sluškinja njegovoj ljubavnici.
Sada su četvorica prijatelja opremljeni i spremni čekaju rat. No, prije nego što je rat počeo, d’Artagnan je dobio dva pisma. Jedno pismo je bilo od Constance. Ona mu je u pismu napisala da će se možda vidjeti i to ako on dođe u određeno vrijeme na određeno mjesto. Prema naputku, on je i došao te su se njih dvoje vidjeli. Drugo pismo, dobio je od kardinala Richelieua. Kada je d’Artagnan posjetio kardinala, on ga je lijepo dočekao i ponudio mu mjesto u svojoj straži. D’Artagnan je ponudu odbio, a kardinal mu je rekao da ga više neće štititi ako će i dalje nastaviti po svom.
D’Artagnan je sa stražom otišao prema La Rochelleu, a njegova tri prijatelja su zaostajala za njima te su uskoro i mobilizirani za rat.
Malo nakon što je stigao u La Rochelle, na d’Artagnana su poslane dvije ubojice. On im je pobjegao i ulovio je jednog od njih imena Brisemont. Tada je saznao da su obje ubojice bile plaćane od strane Milady da ga ubiju.
D’Artagnan je poštedio svoga ubojicu i time je zadobio njegovo povjerenje. Tako je saznao da Milady planira oteti i Constance koja se skriva u samostanu.
D’Artagnan je svakim danom sve više čeznuo za svojim prijateljima. Jednoga dana dobio je pismo koje je bilo adresirano na njegove prijatelje, a uz pismo je bila dostavljena i boca vina. Pozvao je neke od svojih prijatelja stražara da piju s njim. Planchetu i Brisemontu su povjereni svi zadaci oko zabave u čast kralju. Pucnjava bi trebala nagovijestiti njegov dolazak.
Kada su se vratili sa zabave, pronašli su Brisemonta kako umire, vjerojatno od otrova što ga je popio s vinom. Svi su sumnjali na Milady.
Jedne večeri, tri mušketira su se vani zabavljala, a na povratku kući sreli su Richelieua. Pozvao ih je da ga otprate do mjesta gdje su maloprije pili. Tamo se Richelieu trebao sastati s Milady, a nju je dopratio Rochefort.
Mušketiri su odlučili kako će pričekati ispred da čuju razgovor. Richelieu je htio da Milady ode u Englesku i sastane se s Buckinghamom. Trebala bi ga obavijestiti o tome što se će dogoditi ako Engleska i dalje nastavi s ratom protiv Francuske. Naime, tada će kardinal osramotiti kraljicu zauvijek s informacijama koje posjeduje. Ako plan ne uspije, Milady je pristala ubiti Buckinghama, no za sve to što mora učiniti je tražila pismenu potvrdu Richelieua. Također, tražit će od kardinala da joj pomogne osvetiti se, odnosno pronaći gdje je kraljica sakrila Constance te da zarobi d’Artagnana i ubije ga.
Athos se nakon toga trgnuo i brzo je izašao, pretvarajući se da jaše u društvu straže. No, kada je kardinal napustio mjesto sastanka, vratio se nazad. Sukobio se s Milady te joj je prijetio da će je ubiti ako mu ne preda pismo koje je dobila od Richelieua. Također, upozorio ju je da će je ubiti ako će na bilo koji način ozlijediti d’Artagnana.
Kada su se trojica mušketira konačno sastala s d’Artagnanom, četvorka je htjela popričati u tajnosti, ali nisu našli prikladno mjesto, dovoljno tiho i sigurno. Kladili su se s drugom grupom vojnika da mogu zadržati neprijatelje bar jedan sat. Kada su se vratili u tvrđavu našli su mrtve vojnike pa su s njih skinuli oružje koje se još dalo iskoristiti. Tada su sjeli i jeli.
Lako su se obranili od dva napada neprijatelja, a u međuvremenu su obavijestili d’Artagnana o Miladyinom razgovoru s Richelieuom te o sastanku Athosa s Milady.
Nakon što su prošli par opcija, odlučili su poslati dvojicu sluga, Bazina i Plancheta da upozore Lorda Wintera i kraljicu o ubojitom planu na koji se spremaju Milady i kardinal. Nakon toga mirno su se vratili u kamp gdje ih je klikćući pozdravilo na tisuće zadovoljnih francuskih vojnih trupa.
D’Artagnan  je promaknut u zboru mušketira što je bila nagrada Richelieua za njegovu hrabrost. Unatoč nezadovoljstvu svojih prijatelja, d’Artagnan je odlučio prodati dijamante koje je dobio od kraljice kako bi opremio sluge za put. Sluge su u konačnici obavili svoj zadatak.
Milady je stigla u Englesku nakon što je Planchet već prenio poruku te je bila uhićena, a njezino uhićenje je izveo Lord Winter. On je sada znao da je brak njegovog brata i Milady bio lažan jer je ona već imala muža u Francuskoj.
Winter je objasnio Milady njezina prava. Rekao joj je da će biti zatočena tri tjedna, a u to vrijeme neće smjeti viđati nikoga niti pričati s nikim. Nakon toga, bit će poslana u progonstvo i nikada se neće smjeti vratiti u Englesku niti u ostatak Europe. Ostavio ju je u društvu Johna Feltona koji se trebao brinuti o njoj. John Felton bio je odani časnik koji je bio imun na Miladyine prevare.
Rat i dalje nije jenjavao. Jednoga dana Richelieu je susreo četvoricu prijatelja i njihove sluge kako se odmaraju na plaži. Pokušao je od njih doznati neke informacije, ali mu to nije uspjelo. Aramis je upravo dobio pismo svoje ljubavnice u kojem ga je obavijestila kako se Constance skriva u samostanu u Bethuneu.
Za to vrijeme, u Engleskoj, Milady je pokušala sve kako bi pobjegla. Svakoga dana pokušava se sve više zbližiti s mladim vojnikom koji je čuva kako bi pridobila njegovu naklonost. Pokušala ga je uvjeriti da je Puritanka koju je Buckingham proganjao zbog vjere. Uz to, ispričala je vojniku da joj je Buckingham oduzeo djevičanstvo nakon što ju je drogirao te ju je obilježio oznakom kako joj nitko ne bi povjerovao. Felton joj je u konačnici povjerovao, uvjerila ga je da je pusti i ubije Buckinghama.
Lord Winter je poslao Feltona na dopust, ali on se te noći vratio te je otvorio prozorsko okno kako bi Milady mogla pobjeći. Nakon toga, ubio je Buckinghama. Tek kada su ga uhvatili, shvatio je da je Miladyin brod već daleko i da je sve što mu je govorila samo laž.
Kralj je već bio umoran od ratovanja u La Rochelleu pa je tražio mušketire da ga prate na putu u Pariz. Nakon što su kralja dopratili u Pariz, uputili su se žurno u Bethune kako bi spasili Constance jer su znali da je Milady slobodna i da će je uskoro naći i ubiti.
D’Artagnan je ponovo sreo Rocheforta, ali bio je spriječen i nije ga mogao slijediti. Nakon nekoliko dana Milady je stigla u samostan u Bethuneu. Optužila je nadstojnicu samostana da ne podržava kardinala te ju je uspjela uvjeriti da je Richelieu proganja. Nadstojnica ju je upoznala s još nekim žrtvama, a jedna od njih je bila i Constance.
Milady je uvjerila Constance da je prijateljica d’Artagnana, a Constance joj je otkrila da d’Artagnan dolazi toga dana. Uskoro, jedan je čovjek stigao u samostan, a ispostavilo se da je to Comte de Rochefort. Nakon što mu je Milady prenijela sve novosti, otišao je kardinalu kako bi mu sve prenio. Milady je bila spremna da je Rochefortov sluga odvede iz samostana u Armentieres. Uvjeravala je Constance da pođe s njom, ali tada su u daljini čule dolazak konja, stizali su mušketiri. Milady je bila spremna pobjeći kroz vrt samostana, ali Constance se s tim nije slagala pa ju je Milady otrovala. Tada je sama pobjegla. Kada su mušketiri stigli, Constance više nije bilo pomoći te je umrla.
Malo nakon toga stigao je Lord Winter te je u pratnji četvorice mušketira napustio samostan kako bi našli Milady. Našli su poruku koja je ispala iz džepa Rochefortovog sluge pa su tako saznali da Milady ide u Armentiere. Athos je tada rekao prijateljima da je spreman sam suočiti se s Milady jer je ona ipak njegova žena. Odlučio je poslati u Aramentieres četvoricu sluga i rekao im da pođu različitim rutama kako bi našli Milady. Za to vrijeme on će posjetiti čudnog čovjeka s crvenim plaštem. Sljedećeg dana, petorica i čudan čovjek u crvenom bili su spremni otputovati u Armentieres. Našli su Milady u osamljenoj kući gdje su je uhvatili i naplatili joj za sve zločine.
Čovjek u crvenom bio je ubojica Lillea, a njegov brat je bio mladi svećenik kojeg je Milady zavela. Na njegov nagovor on je okrao crkvu i bio je označen kao kradljivac. Tada je pobjegao s Milady do imanja La Fère’s gdje se predstavio kao njezin brat. Nakon Miladyinog vjenčanja s Athosom, otišao je kako bi pronašao svog brata te ga je našao u zatvoru kako služi kaznu umjesto njega. Tada se predao i počinio samoubojstvo. Ubojica je uhvatio Milady i označio je istom oznakom kako je bio prisiljen označiti svoga brata.
S obzirom da na sve dokaze, Milady je bila osuđena na smrt. Odvedena je na rijeku Lys u Švicarsku gdje ju je ubojica pogubio, a njezini ostaci bačeni su u rijeku.
Na ratnoj fronti u La Rochelleu, Rochefort je uhitio d’Artagnana i odveo ga kardinalu. Optužili su ga da je izdao Richelieua, a da nisu znali da je Milady mrtva.
D’Artagnan ga je obavijestio o incidentu za koji se pokazalo da je proizašao od bilješke koju je Athos našao, a koja je bila od Milady. To je bio dokaz da je sve odobrio kardinal.
Richelieu, kojeg se svakim danom sve više dojmio mladi Gascon, oslobodio ga je svih optužbi te mu je iskazao čast i dao povjerenje da može pristupiti mušketirima. D’Artagnan je takvo povjerenje povjerio i svojim prijateljima koji su ga svi redom odbili zbog različitih razloga. Athos ga je odbio jer on obično ništa ne voli uzimati unaprijed, Porthos jer se namjerava oženiti svojom dugogodišnjom ljubavnicom i odnedavno udovicom, a Aramis jer želi napustiti mušketire i postati svećenik.
D’Artagnan je prihvatio povjerenje i dugi niz godina je služio s velikim zadovoljstvom. U tom vremenu borba suočio se tri puta s Rochefortom i tri puta je slavio. Kasnije su njih dvojica postali i prijatelji. Nakon godina borbe, La Rochelle je pao.
Likovi: D’Artagnan, Athos, Aramis,  Porthos, Lady Clark, Constance, Bonacieux, Monsieur de Treville, kraj Louis, Kardinal Richelieu, kraljica, George Villiers, Lord Winter, Comte de Rochefort, Comte de Wardes, Kitty, John Felton, Planchet, Grimaud, Mousqueton, Bazin, Madame de Chevreuse…
Analiza likova
D’Artagnan – glavni je lik romana. Mladić iz Gasconyja koji je otišao u Pariz u potrazi za novim i boljim životom. Hrabar je, častan, lukav i pametan. Vjeruje u odanost i ljubav, no ponekad se ponaša neprimjereno.
Athos – on je poput oca D’Artagnanu. Najstariji je od svojih prijatelja i od njih se u potpunosti razlikuje. Posebne je osobnosti, hrabar je i borben, no djeluje utučeno, a nitko ne zna zašto je tome tako.
Aramis – mladi mušketir, zgodan mladić i tih. Njegov plan je da izađe iz mušketira i postane svećenik. Ima ljubavnicu čiji identitet pokušava sakriti od svojih prijatelja.
Porthos – treći mušketir je vrlo glasan, pomalo prepotentan i pridaje sam sebi veliku važnost. Jako je tašt i voli se lijepo odijevati. Ipak, velik je borac i hrabar prijatelj. Njegova ljubavnica je gospođa Coquenrad, žena bogatog odvjetnika.
Lady Clark (Milady) – predivna, ali i jako opasna žena puna zlobe. Ona je tajna agentica Kardinala. D’Artagnan je bio opsjednut njome, no kasnije je postao njezin najveći neprijatelj.
Constance – žena Bonacieuxa. Jako je odana kraljici. D’Artagnan se jako zaljubio u nju, ali ona mu nije uzvraćala osjećaje sve od njezine smrti kada je bilo kasno.
Bonacieux – posjednik D’Artagnana i Constancin suprug. Došao je D’Artagnanu kako bi zatražio njegovu pomoć, ali kasnije je postao Kardinalov agent.
Monsieur de Treville – glavni kapetan mušketira. Hrabar i ugledni gospodin te blizak prijatelj kralja. Ponaša se poput oca prema mušketirima.
Kralj Louis – kralj Francuske. Nema tako velike ovlasti kao što bi kralj trebao imati te je često kontroliran od svojih savjetnika, najviše od kardinala Richelieua, najmoćnijeg čovjeka Francuske. Nema lijepu narav i pomalo je nebitna osoba. Oni koji nauče kako se ponašati prema njemu, budu uz njega i uspješni.
Kardinal Richelieu – kraljev najvažniji savjetnik. On je moćan i važan čovjek Francuske. Želi biti glavni u donošenju svih odluka i glavni je čovjek i vođa države. Pomaže u izgradnji ugleda i moći kralja.
Kraljica – kraljica Francuske porijeklom Španjolka. Iz tog razloga i njezina odanost Francuskoj nije potpuna. Odanost je podijelila između svog položaja koji ima kao kraljica Francuske, svog španjolskog porijekla i ljubavi prema Vojvodi of Buckinghama. Nema povjerenje kralja.
George Villiers – vojvoda od Buckinghama. Porijeklom Englez, izrazito hrabar, zgodan i moćan. U svemu je htio ugoditi Kraljici.
Lord Winter – šogor Lady Clark. Veliki gospodin koji voli pratiti modu.
Comte de Rochefort – karidnalov privatni špijun i opasan čovjek.
Comte de Wardes – privatni agent kardinala. Milady je bila jako zaljubljena u njega.
Bilješka o autoru
Alexandre Dumas bio je jedan od najslavnijih pisaca 19. stoljeća, francuski romanopisac i dramaturg koji je u životu napisao više od 300 djela, od kojih je čak 200 ekranizirano u nekom obliku.
Rođen je 1802. u Francuskoj. Njegov je otac bio poznati general u Napoleonovoj vojsci, koji je umro kad je Alexanderu bilo četiri godine, što je ostavilo obitelj u nezavidnoj financijskoj situaciji.
1923. seli u Pariz gdje počinje pisati drame, što obilježava početak njegovog književnog stvaralaštva.
Najpoznatija djela su mu trilogija Tri mušketira i roman Grof Monte Christo.
Poznatija djela: Dvadeset godina kasnije, Vicomte de Bragelonne, Kraljica Margot, Gospođa de Montsoreau…
Alexandre Dumas umire 1870. godine od srčanog udara. Zadnje riječi bile su mu “Sada nikada neću doznati kako će završiti” – mislio je na svoju zadnju knjigu.

0 komentari:

Objavi komentar