četvrtak, 28. srpnja 2016.

10 najljepših svjetskih lokacija u proljeće

10 najljepših svjetskih lokacija u proljeće

Proljeće je godišnje čudo kada se dijelovi Zemlje bude iz zimskog sna i eruptiraju u kaleidoskopu boja. Tada je sve u mirisnom cvatu i izgleda predivno svuda, no neka mjesta na ovoj našoj plavoj planeti ipak su malo posebnija od drugih. Portal Cheapflights.com napravio je veliku anketu među svjetskim putnicima koji su odabrali najzanimljivije i najljepše destinacije za ovo godišnje doba.

1. Bluebonnet fields, Teksas, SAD

Svako proljeće livade uz ceste, autoceste i putove te polja duž Teksasa transformiraju se u more plavog cvijeća Teksaškog vučjaka (Lupinus texensis), zaštitnog znaka ove savezne države. Najbolje vrijeme za posjetu Teksasu je u ožujku i travnju kada se održava i nekoliko festivala posvećenih ovom cvijeću.

2. Shibazakura Hill, Japan

Fotografija govori sama za sebe. Više od 400,000 jarko ružičastog, crvenog i bijelog cvijeća svakog proljeća prekrije gotovo 20,000 m² obronaka Shibazakure u Japanu, a poseban gušt je i pogled na planinu Fuji. . I ovdje se organizira festival koji traje od sredine travnja do kraja svibnja.
 


3. Kanadski festival tulipana, Ottawa, Kanada

Svake godine u svibnju glavni grad Kanade ugošćuje najveći festival tulipana na svijetu. Ondje se može pogledati u prosjeku oko 60 vrsta i preko 300,000 tulipana. Tulipani su bili poseban dar Kanadi od Nizozemske jer su kraljevskoj obitelji pružili utočište u 2. svjetskom ratu za vrijeme njemačke okupacije.
 


4. Keukenhof, Lisse, Nizozemska

Ove godine jedan od najljepših svjetskih vrtova Keukenhof obilježava 125. obljetnicu Vincenta van Gogha posebnim cvjetnim programom i novim "Selfie" vrtom, razigranom verzijom van Goghovih samoportreta koji uprizoruju njegov lik s tisuće tulipana. Park inače ima oko 7 milijuna tulipana (800 vrsta).
 


5. Chelsea Physic Garden, London, Engleska

Chelsea Physic Garden jedinstven je na više načina. To je najstariji botanički vrt u Londonu, zasađen 1673. godine, i danas je jedan od najznačajnijih botaničkih centara za razmjenu bilja na svijetu. Svaka biljka u vrtu je jestiva i korisna u medicinske svrhe.
 


Na listi se još nalaze: Kirstenbosch nacionalni botanički vrt, Cape Town, Južnoafrička republika, Dunedin botanički vrt, Novi Zeland, Biltmore Blooms, Asheville, Sjeverna Karolina, SAD, Madeira festival cvijeća, Funchal, Portugal; i Toowoomba karneval cvijeća,  Toowoomba, Australia.

0 komentari:

Objavi komentar