srijeda, 27. srpnja 2016.

Neponovljiva arhitektura: Ovo su najljepši dvorci na svijetu (FOTO)

Iako izgrađeni prije nekoliko stotina godina, u svijetu se do danas sačuvalo hiljade dvoraca koji oduševljavaju svojom ljepotom. Neki su izvorno građeni kao tvrđave, drugi su bili namijenjeni za ugodan život kraljeva i kraljica, a najljepši i najtajanstveniji nalaze se u Evropi. Pogledajte kako izgleda deset najljepših koji, odolijevajući vremenu, ratovima, zemljotresima i požarima, svjedoče o životu koji je postojao vijekovima prije nas.



Na prvom mjestu se nalazi Praški dvorac, koji se smatra za najveći drevni dvorac na svijetu. U njemu su u prošlosti stolovali češki kraljevi, kraljevi Rimskog carstva, biskupi, a danas je dom predsjednika Češke Republike i jedna od glavnih turističkih atrakcija.
1 Prague Castle
Sirijski dvorac vitezova križara (Krak des Chevaliers) , sada i dio UNESCO-ve Svjetske baštine, nalazi se na drugom mjestu ove liste. Jedan je od najvažnijih srednjovjekovnih dvoraca u svijetu.
2 Krak de Chevaliers
Na trećem mjestu liste koju je objavio The Sqeez smjestio se dvorac koji se nalazi u starom španskom gradu Segovia, nastalom još u 2. vijeku prije nove ere. Alcázar de Segovia (Alcázar od Segovie) je bajkoviti srednjovjekovni dvorac koji se danas koristi kao muzej.
Alcazar de Segovia
Na četvrtom mjestu je dvorac Neuschwanstein, jedan od najpoznatijih “modernih” dvoraca izgrađen u Njemačkoj u 19. vijeku, u vrijeme kralja Ludwiga II. Pošto je Neuschwanstein za Ludwiga II bio dvorac iz njegovih snova, za izgradnju je odabrao lokaciju iz bajke – u stilu viteških dvoraca.
4 Neuschwanstein Castle
Dalje slijedi Dvorac u Windsoru, najveći je i najstariji dvorac u svijetu koji se koristi kao dom. Smješten u blizini Londona, duže od devet stotina godina koristi se za stanovanje kraljevske obitelji, te je i dalje jedna od službenih kraljičinih rezidencija.
5 Windsor Castle
Od šestog do desetog mjesta predali su se Malborški dvorac u Poljskoj, kojeg su sagradoli vitezovi teutonskog reda 1274. godine, zatim Mont St. Michel izgrađen u blizini obale Normandije u Francuskoj, Löwenburg Dvorac je sagrađen oko 1800 g, u njemačkom gradu u Bavarskoj, a sagradio ga je William IX Hesse-Kassel u stilu srednjovjekovne palate.

Deveto i deseto mjesto ove liste zauzeli su dvorac Frankenstein u Muhltalu, u Njemačkoj i Predjamski dvorac u selu Predjama u Sloveniji, koji se smatra za najveći špiljski grad na svijetu, te je upisan je u Guinnessovu knjigu rekorda.

0 komentari:

Objavi komentar