četvrtak, 28. srpnja 2016.

TURISTIČKA PONUDA RUSIJE

Jedna od najpopularnijih destinacija na svetu. Privlači svake godine milione turista iz celog sveta svojom lepotom, prelepim građevinama i fenomenalnim mestima za zabavu i nezaboravan provod.
Ruska Federacija ili skraćeno Rusija je savezna država koja se prostire preko ogromnih prostranstava istočne Evrope i severne Azije. Sa površinom većom od 17 miliona kvadratnih kilometara najveća je država na svetu, pokrivajući skoro dvostruko veću teritoriju od Kanade, Kine ili Sjedinjenih Američkih Država. Rusija je zemlja bogate istorije, a samim tim i primamljivo odredište za turiste sa svih meridijana. 

MOSKVA 
moskvaMoskvu je 1147. g. osnovao Jurij Dolgorukij. Broji preko 13 miliona stanovnika, zauzima površinu od 1.000 km2. Smeštena je na 7 brežuljaka.
Moskva je glavni i najnaseljeniji grad Rusije. To je jedan od glavnih ekonomskih, kulturnih, finansijskih i obrazovnih centara u svetu. Smeštena je na obalama reke Moskve koja teče dužinom od oko 500 km kroz istočnoevropske nizije u središnjoj Rusiji. To je grad bogate istorije koji je decenijama bio uspavan za vreme komunističke sovjetske diktature. Danas užurbano hvata korak za ostalim evropskim metropolama, ali pritom, sa svojim Kremljom, crkvom Svetog Vasilija, i nekim od najboljih svetskih muzeja, ne zaboravlja svoju zaostavštinu. 


SANKT PETERBURG
sankt-petersburgSt. Peterburg, jedan od najlepših gradova na svetu, broji oko 5 miliona stanovnika, nalazi se na obali Finskog zaliva, delti reke Neve. Kroz grad prolazi 65 kanala na kojima se nalazi 45 ostrva. U periodu od 1712 - 1918. godine bio je glavni grad Rusije. Muzej Ermitaž u Sankt Peterburgu poseduje tri miliona predmeta i po tome je među najvećim u svetu, a prvi je po opsegu kolekcije umetničkih slika. U i oko Sankt Peterburga postoje mnogobrojne carske palate i druge znamenitosti (Peterhof, Carsko Selo, Ćilibarska soba). 


Bojur 3*Moskva-Sankt Peterburg
13.08 - 20.08.
MOSKVA  -  S. PETERBURGKrstarenje Volgom 1
MOSKVA  -  S. PETERBURGKrstarenje Volgom 2


FAKULTATIVNI PROGRAM MOSKVA

Moskovski metro
metroObilazak u pratnji vodiča, posebno nekih od najlepših metro stanica, nalik na muzeje (mozaici, skulpture). Moskovski metro je „grad u gradu“ koji je savršeno ispunio funkcionalnu ulogu - prevozi više od 9 miliona ljudi dnevno. Neke njegove stanice pretstavljaju male muzeje, bogato su dekorisane skulpturama, mozaicima, pozlaćenim floralnim ornamentima, mermernim stubovima, portretima nacionalnih heroja, dok je čistoća na besprekornom nivou. Otvoren je 1935 godine sa jednom linijom dužine 11 km i 13 stanica, a danas ima ukupnu dužinu pruga oko 333 km i 199 stanica, sa najdubljim delom koji ide do 74 m ispod zemlje i to je najdublja stanica metroa na svetu. Moskovski metro je bio prvi metro otvoren u Sovjetskom Savezu i peti je po dužini u svetu. Ne preporučuje se „švercovanje“ jer su kazne velike i stroga kontrola. Najveći broj zaposlenih su žene i to u penziji kojima ovo predstavlja dodatni prihod.

Razgledanje grada autobusom 
razgledanje-gradaGrad Moskva je dobio ime po reci Moskvi. Smešten je na sedam brežuljaka. Imaćete priliku da obiđete centar grada, Crveni trg, istorijski utvrđeni kompleks Kremlj, koji služi kao zvanična rezidencija Predsednika Rusije. Crkvu Vasilija Blaženog sagređenu još u XVI veku koja predstavlja jedno od najpoznatijih i najlepših arhitektonskih dela na svetu, Boljšoj teatar (u prevodu veliki teatar) jednu od najpoznatijih operskih i baletskih kuća na svetu, koji je osnovan 1776. godine, a današnja zgrada sagrađena je 1825. Godine. Zlatno-beli Hram Hrista Spasitelja, najvišu pravoslavnu crkvu na svetu, sagrađenu 1812. godine u spomen pobede nad Napoleonom. Novodevičji manastir, vidikovac Vrapčeva brda sa fantastičnom panoramamom koja se odatle pruža i Univerzitet "Lomonosov", Poklonaja goru (Park Pobede) i dr. (bez ulaska u objekte). 

Kremlj i Oružana palata 
kremljOružana palata, riznica carske Rusije. Krajem 18. i početkom 19. veka carske riznice kako u Evropi tako i u Rusiji pretvorene su u muzejske postavke. Ogromne istorijske i umetničke dragocenosti moskovskog Kremlja sakupljene su u jednu zbirku iz koje je 1806.g. nastao Muzej Oružana palata. Zbirka je prerasla okvire dvorskog muzeja i dobila značaj nacionalne umetničke riznice. Drevna riznica moskovskog Kremlja nalazi se pod zaštitom Unesko-a. U 9 sala muzeja Oružane palate prikazani su radovi starih ruskih majstora juvelira, predmeti primenjene umetnosti, vizantijskih, južnoslovenskih, gruzinskih majstora, predmeti ruskog srebra i zlata 12. do 15. veka, juvelirska umetnost Moskve 15. –19. veka, grbovi Moskve i starih ruskih gradova, vojno i carsko ordenje, diplomatski pokloni, dela evropskih majstora, 12.-16.veka, dragocene tkanine, ornamentisane čipke, venčana i krunidbena odeća, državne regalije i predmeti svečanih ceremonija, carske karete i drugo... Teritorija Kremlja sa obilaskom Uspenske i Arhangelske crkve, Car zvono, Car top. Kremlj je najstariji deo i istorijski centar Moskve, glavni društveno-politički, duhovno-religiozni, kulturno-istorijski centar grada i zvanična rezidencija predsednika Ruske Federacije. Nalazi se u centru Ruske prestonice, a njegove moćne zidine i kule, zlatoglavi hramovi i stari dvorci uzdižu se na Borovickom brdu iznad reke Moskve, stvarajući neponovljivi po lepoti arhitekturno-umetnički kompleks. 

Izlet u Sergiev Posad
sergejSergijev Posad (bivši Zagorsk) nalazi se 70 km severo-istočno od Moskve. Jedan od najstarijih i najvećih manastirskih kompleksa, centar ruskog pravoslavlja i duhovnosti, ranije rezidencija ruskog patrijarha. Svedoči da “Rusija počinje u provinciji“ gde je „grad ikonama svetim osvetljen“. Vartolomej, budući Sv Sergij Radonješki osnivač je monaške zajednice u čast Sv Trojice. Troicko-Sergijev manastir pretstavlja biser drevnoruske umetnosti. Arhitektonski kompleks ima više od 50 gradjevina. Najstarija crkva Sv Trojice izgradjena je nad grobom Sv Sergija Radonješkog. Njen ikonostas ovenčale su svete ikone slavnog ruskog ikonopisca Andreja Rubljova. Obilazak Troice Sergijeve Lavre.

Panorama Borodinske bitke
borodinoMuzej-panorama Borodinske bitke je posvećen Otadžbinskom ratu 1812. Glavni ekponat muzeja je panorama, ogromno slikano platno dimenzije 115x15m, koje visi u zatvorenom krugu - veličanstveni primer vojno-istorijske umestnosti. Izmedju platna i platoa za razgledanje nalazi se predmetna postavka. Borodinska panorama nastala je u čast obeležavanja 100- godišnjice Borodinske bitke. Njen autor je Francuz Franc Rubo. Na grandioznom platnu pretstavljen je jedan od najtežih momenata bitke na Borodinskom polju 7. septembra 1812. godine, kada je bio u toku drugi napad Francuza. Današnji muzej je sagradjen 1962.g. i od tada Borodinska panorama živi svoj novi život.

SANKT PETERBURG

Panoramsko Razgledanje grada
razgledanje-gradaObilazak Isakijevske saborne crkve. Srce grada je Nevski prospekt, avenija duž koje su smeštene neke od najlepših i najvažnijih građevina. Admiralitet, zdanje u ruskom imperijalnom stilu, podseća na vreme kada je Rusija bila velika pomorska sila. U blizini je impozantni Dvorski trg sa stubom cara Aleksandra na sredini. Čuveni Zimski dvorac je mesto mnogih istorijskih događaja a Ermitaž najveći muzej na svetu i jedan od najstarijih aktivnih muzeja sa zbirkom od preko tri miliona umetničkih dela. Takođe se obilaze Kazanjski sabor, Vasiljevsko ostrvo, Bronzani konjanik, krstarica "Aurora"… (bez ulaska u objekte). 

Petropavlovska tvrđava
petropavlovska-tvrdjavaPretstavlja istorijsko jezgro grada na Zečjem ostrvu na Nevi. U kompleksu se nalazi Istorijski muzej Sankt Peterburga, Kovnica novca, čuvene tamnice i prva gradjevina grada i njen simbol Petropavlovska saborna crkva. Visoka barokna crkva fascinira višespratnim, vitkim zvonikom, prepoznatljivim na silueti grada. Gradjena je kao spomenik pobede Rusa u Severnom ratu. Ovde su sahranjeni ruski carevi, od Petra I do Nikolaja II.

Vožnja kanalima i Nevom
Vožnja kanalima i NevomSpecifican pogled i upoznavanje sa arhitekturom grada, sa reke. Grad leži na ušću reke Neve u Finski zaliv, ima 300 km kanala i preko 800 mostova, od kojih su mnogi prava umetnička dela arhitekture, najpoznatiji je svakako Dvortsoviy Most koji se podiže svako veče i predstavlja jednu od glavnih atrakcija grada. Iz ovih razloga je Sankt Peterburg poznat i kao Venecija na severu.

Ermitaž
ermitazObilazak jednog od najvećih muzeja na svetu. Nalazi se u grandioznom zdanju Zimskog dvorca, na levoj obali Neve, čiji je autor Rastreli. Galerija Ermitaža osnovana je 1764.g. za vreme vladavine Katarine Velike. Ima više od 300 izložbenih sala sa preko 3 miliona eksponata. Posebno se ističe zbirka zapadnoevropske umetnosti - slike, skulpture, predmeti primenjene umetnosti. U remek dela čuvanih u Ermitažu ubrajaju se radovi Leonarda da Vinčija, Ticijana, Rubensa, Rembranta, Renoara, Van Goga, Sezana, Pikasa i drugih velikih majstora, antička skulptura, radovi Mikelandjela, Rodena i dr.

Peterhof
Vožnja kanalima i NevomIzlet u Peterhof – Ruski Versaj, letnju carsku rezidenciju Petra Velikog. Nalazi se na 29 km od Sankt Peterburga, na južnoj obali Finskog zaliva. Kompleks dvorca i parkova Peterhofa pretstavlja ishodište za milione turista iz čitavog sveta koji hrle da vide “Prestonicu fontana”. Nastao je kao potreba Petra Velikog za izgradnjom primorske svečane rezidencije ruskih careva. Gradnja kompleksa završena je 1754.g. Završne radove više od 10 godina izvodi arhitekta Rastreli. Velelepni dvorac dominira na uzvišenju nad zalivom. Ispred njega se nalazi jedna od najlepših fontana na svetu sa 250 pozlaćenih skulptura i 64 fontana. Obilazak uključuje šetnju parkovima, sa veličanstvenim pogledom na Finski zaliv, Kronštad i St.Peterburg

Izlet u Puškin (Carsko Selo)
puskinLetnja rezidencija Katarine Velike. Dvorac se nalazi 24 km južno od Sankt Peterburga u mestu Puškin. Kompleks dvorca i park površine 34 km2, uredjivan je za caricu Katarinu I od 1710. Dogradjuje ga čuveni arhitekta Rastreli, čijom zaslugom dvorac dobija novu, raskošnu dimenziju. Enterijer dvorca fascinira sjajem umetničkih predmeta od poludragog kamena, zlata, portretima dinastije Romanovih. Povodom 300 - godišnjice osnivanja Sankt Peterburga završena je obnova čuvene Ćilibarske dvorane, koja je Katarininom dvorcu vratila stari sjaj. Ovde su živeli Puškin, Ljermontov, Tolstoj, Ahmatova. 

0 komentari:

Objavi komentar