četvrtak, 28. srpnja 2016.

Dubai: Plesna fontana (Video)

Jedna od najlepših i najvećih fontana na svijetu, nalazi se na vještačkom jezeru Burj Kalifa u centralnom Dubaiju. Dizajnirala ju je kompanija "Wet" koja je zadužena i za kreiranje fontane ispred Belađo hotela u Las Vegasu. Osvetljena je sa 6600 reflektora i svetiljki i 25 projektora u boji.

Proteže se u dužini od 275 metara a vodeni mlaz izbacuje do visine od 150 metara. Da sve bude spektakularnije, prilikom njene predstave se čuje i muzika, od klasične i savremene arapske do moderne svetske. Cena njene izgradnje je iznosila neverovatnih 218 milion dolara.
 

Dubai Fontana svakodnevno obavlja nekoliko „predstava“ popraćenih muzičkim nizom klasične, ali i suvremene arapske i svjetski poznate muzike. Repertoar predstava uključuje nekoliko različitih izvedbi:  Sama Dubai, Baba Yetu - poznate svahili pjesme, najprodavanije araske dance pjesme Shik Shak Shok te komada svjetski poznatog talijanskog tenora Andree Bocellija.
 

Kada je 2009. godine otvorena ova fontana koja je koštala 218 milijuna dolara imala je dvije vrste mlaznica – super mlaznice koje bacaju mlaz do 75 metara u zrak, i ekstremne mlaznice koje su mogle dosegnuti čak 130 metara. Naravno, ekstremne mlaznice se zbog trošenja energije ne koriste te su bile u upotrebi samo jednom, prilikom svečanog otvaranja ove bajkovite fontane.

Ukoliko posjetite Dubai nikako nemojte propustiti spektakularne predstave koje izvodi Dubai Fontana, a koje možete vidjeti popodne u 13h i 13:30h te u onom atraktivnijem večernjem terminu, svakih pola sata od 18-23h.
 

Testiranje fontane je započeto februara 2009. godine, a svečano je otvorena 8 maja 2009. zajedno sa Dubai Soping Molom. 2. januara 2010. fontana je nadograđena pa sada mlaz vode može da dostigne neverovatnih 275 metara!
 



0 komentari:

Objavi komentar