srijeda, 27. srpnja 2016.

Raj na zemlji: Ovo su najljepši mali gradovi na svijetu (FOTO)

To su male destinacije koje redovno očaravaju na stotine turista i nikad ne razočaraju



Negdje između netaknutih i nenaseljenih dolina i brežuljaka i urbanih središta velegradova, smještene su destinacije koje nisu prenapućene, ne privlače milione turista i nemaju atrakcije veličine sela, međutim imaju “ono nešto”.
To su male destinacije koje redovno očaravaju na stotine turista i nikad ne razočaraju. U nastavku vam prenosimo 15 gradića koje je izabrao turistički portal Designmaz.net koje definitivno vrijedi posjetiti.
15. Marsaxlokk, Malta
A25.-Marsaxlokk-Malta
Malo ribarsko selo Marsaxlokk izgleda kao sa slika. Njega krase tipični malteški ribarski čamci i kuće živih boja.
14. Alberobello, Italija
A-Alberobello-Italija
Alberobello je poznat po jedinstvenim građevinama nastalim gradnjom bez veziva, isključivo od nepravilnog vapnenog kamenja, koje su preživjele od prapovijesti do modernih vremene. Ove kućice pod nazivom Trulli, nalaze se na UNESCO-vom popisu svjetske baštine u Evropi od 1996. godine.
13. Monsanto, Portugal
AMonsanto-Portugal-550x412
Šarmantan portugalski Monsanto, sigurno je jedan od najnevjerovatnijih gradića na ovoj našoj strani svijeta. Na prvi pogled izgleda kao da ste stigli u Bedrock i samo čekate da Wilma ili Fred Flintston otvore vrata neke od kućica koje se skrivaju ispod velikih komada stijena.
12. Hoi An, Vijetnam
HoiAn
Gradić na obali Južnog kineskog mora u vijetnamskoj pokrajini Kuangnamu u 1. stoljeću bio poznat kao grad Čampa kraljevstva i tada je bio najveća luka jugoistočne Azije. Stari grad Hoi Ana upisan je na UNESCO-vu listu mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji 1999. godine kao izvanredno dobro sačuvan grad izgrađen od 15. do 19. stoljeća u kojemu građevine i plan ulica odražavaju izvorne i strane utjecaje koji su se spojili u jedinstvenu svjetsku baštinu.
11.  Giethoorn, Holandija
AGiethoorn-Holandija
Za sve one koji maštaju o mirnijem životu, idilično selo u Holandiji bio bi izbor bez greške. Ovo seoce specifično je po tome što umjesto puteva ima kanale.
10. Garmisch-Partenkirchen, Njemačka
Agarmisch-partenkirchen
Ova dva sela smjestila su se na oko 3000 metara nadmorske visine na planini Zugspitze. Historija ovih naselja seže u doba Rimljana, a povezale su ih Zimske Olimpijske Igre.
9. Selo Danba, Tibet
danba
Ovo je selo jedino dostupno pješice ili na leđima konja ili magarca. Nalazi se usred Himelaja, a izgrađeno je kao podrška jednom od brojnih okolnih samostana.
8. Reine, Norveška
AReine-Norveška
Ovo malo ribarsko mjesto nalazi se na predivnom arktičkom otoku Moskenesoya. Broji tek 329 stanovnika, a svojedobno je bilo proglašeno najljepšim selom Norveške.
7. Gasadalur, Farski otoci
AFarski-otoci
Farski otoci su sami po sebi daleki i nepoznati, no ako se ipak odlučite posjetiti ovo blago Danske, znajte kako u ovom selu živi tek 18 stanovnika.
6. Colmar, Francuska
Acolmar-francuska
Ako ste uvijek htjeli posjetiti Francusku i pri tome uživati u bogatim okusima dobrih vina, ovo je mjesto za vas. Grad je utemeljen davne 1200. godine, a zbog mostova i bogatstva vode nosi nadimak “Mala Venecija”.
5. Bled, Slovenija
Abled
Predivna priroda, lijepo jezero, sadržaji i bogata povijest samo su neki od razloga zašto posjetiti Bled.
4. Hallstatt, Austrija
halstat
Ovo je mjesto toliko lijepo da je jedan kineski biznismen napravio njegovu repliku u Kini! Ovo je jedno od najstarijih naselja u Austriji koje postoji već 7000 godina.
3. Bibury, Engleska
ABilburi
Jeste li gledali film Stardust? Ako jeste, Bibury je ono selo za koje ste rekli: “Želim ovdje živjeti!”.
2. Goreme, Turska
AGöreme Turska
Goreme je zapravo muzej na otvorenome u kojem ćete pronaći brojne kuće, samostane i crkve uklesane u stijenama. Tu se nalazi i podzemni grad uklesen čak 6 spratova ispod površine.
1. Pučišća, Brač
Apucista-brac
Jeste li čuli za Brački kamen? Upravo su Pučišća mjesto u kojem se proizvodi najkvalitetniji građevinski kamen na svijetu.

0 komentari:

Objavi komentar