četvrtak, 28. srpnja 2016.

Fontane u ritmu muzike i glamura (TOP 10)

Kažu da je grad bez fontane kao čovek bez duše, stoga nije ni čudo što turisti širom sveta obično najviše fotografija naprave ispred popularnih gradskih fontana. Arhitekte i gradonačelnici velikih svetskih gradova su prepoznale značaj postojanja prelepih fontana za povećanje atraktivnosti i posećenosti samog grada, i neki od njih nisu štedeli sredstva da svoj grad učine jedinstvenim upravo građenjem unikatne fontane, kakva ne postoji nigde drugde na svetu.
U nastavku Vam predstavljamo Top 10 svetskih fontana po našem ličnom izboru.

FONTANA #10 – VESELA FONTANA (La Joute)
Lokacija: Montreal, Kanada 
Od 1969. godine, kada je Fontana „La Joute“ izgrađena, ona oduševljava prolaznike dinamičnom 32-minutnom igrom vodenih mlaznica, koja kulminira vatrenim prstenom koji okružuje središnje ostrvo.


FONTANA #9 – FONTANA ARČIBALD (Archibald Fountain)
Lokacija: Sidnej, Australia
Fontana Arčibald izgrađena je još 1932. godine i  smatra se najlepšom fontanom u Australiji. Sredstva za fontanu obezbedio je novinar Dž.F. Arčibald u svom testamentu, s tim da je zahtevao da na izradi fontane budu uključeni francuski umetnici. Francois Sikar je nagrađen za ovo umetničko delo, koje i danas predstavlja jedno od najatraktivnijih mesta u parku.


FONTANA #8 – FONTANA PRIJATELJSTVA  (Friendship of Nations Fountain)
Lokacija: Moskva, Rusija 
Ova impresivna fontana posvećena je prijateljstvu među nacijama i sastoji se od 16 pozlaćenih statua. Svaka od skulptura posvećena je jednoj od članica bivšeg Sovjetskog Saveza. Fontana je postavljena na velikom trgu ispred Ruskog izložbenog centra. Ceo trg, zajedno sa fontanom jedna je od glavnih atrakcija za posetioce.


FONTANA #7 – FONTANA ZDRAVLJA (Fountain of Wealth)
Lokacija: Singapur
  
Fontana zdravlja je 1998. godine upisana u Ginisovu knjigu rekorda kao najveća fontana na svetu. Izbacuje vodu do 30 m u visinu, a jezero na kojem je izgrađena zauzima 2.000 m2. Ova fontana nalazi se ispred singapurškog tržnog centra, za koju se veruje da donosi zdravlje i sreću svakom ko tri puta prođe ispod vode.


FONTANA #6 – FONTANA KRALJA FAHADA ( King Fahd’s Fountain)
Lokacija: Džeda, Saudijska Arabija 
Ova fontana je izgrađena 1985. godine, a njena mlaznica važi za najveću na svetu, jer izbacuje vodu do 850 m visine. Fontana Kralja Fahada ostavlja jak utisak na turiste jer se, zbog visine koju njena voda dostiže, vidi iz više krajeva grada. Uveče, igru vodenih kapljica prate raznovrsni svetlosni efekti.


FONTANA #5 – FONTANA BELAĐO (Bellagio)
Lokacija: Las Vegas, SAD 
Fontana Belađo spremna je da oduševi svakog ko se nađe u njenoj blizini: na svakih 30 minuta čuje se nova melodija i nova koreografija vode i svetla. Ova fontana izgrađena je na veštačkom jezeru, koje se prostire na površinu od 9 ari, a za njenu izgradnju bilo je potrebno 50 miliona dolara.


FONTANA #4 – FONTANA DI TREVI ( Trevi Fountain)
Lokacija: Rim, Italija 
Fontana di Trevi je najpoznatija skulptura iz perioda baroka u Rimu. Visoka je 25,9 metara a široka 19,8. Najveća je barokna fontana u gradu i jedna od najpoznatijih u svetu. Ova fontana ima jednu od najlepših skulptura u Italiji, koju je osmislio arhitekta Nikola Salvi 1732. godine, a koja prikazuje Neptunova trijumfalna kola koja vode Tritoni sa jednim divljim, a drugim pitomim konjem. Ukoliko se nekada nađete ispred ove fontane, bacite novčić, jer se veruje da će vam to osigurati povratak u Rim.


FONTANA #3 – BURŽ KALIFA (Burj Khalifa)
Lokacija: Dubai, UAE
Ovo je jedna od najvećih i tehnološki najopremljenijih fontana na svetu. Fontana je otvorena 2009. godine a njena izgradnja koštala je 218 milliona dolara i predstavlja jednu od najskupljih fontana ikad napravljenih. Izgledom pomalo podseća na „Bellagio“ fontanu u Las Vegasu, ali od nje je veća za četvrtinu i vodeni mlazovi dobacuju na visinu pedesetog sprata solitera. Još impresivniji su savršeni svetlosni efekti koji zajedno prave kombinaciju od koje zastaje dah.


FONTANA #2 – MESEČEVA DUGA  (Moonlight rainbow)
Lokacija: Seul, Koreja
Ovo je najduža most-fontana na svetu. Sa svojih 10.000 LED mlaznica koje su raspoređene duž 1140m dugog mosta, izbacuju oko 190 tona vode svakog minuta. Postavljena je 2009. godine, kao simbol eko-efikasnosti Seula, obzirom da se snabdeva posebnim pumpama iz same reke, u koju se posle i vraća, tako da konstantno kruži. Mlaznice su projektovane tako da vodu izbacuju 43 metara horizontalno, nakon čega ona pada 20 metara nazad u reku.


FONTANA #1 – MAGIČNE FONTANE (The Magic Fountain of Montjuïc)
Lokacija: Barselona, Španija 
Ako postoji fontana za koju je čulo bar polovina ljudi širom planete, onda su to veličanstvene Magične fontane u Barseloni. Magične fontane izgrađene su još davne 1929. godine, a svojom spektakularnom vodenom, svetlosnom i muzičkom predstavom prosto mame nove posetioce iz različitih krajeva sveta iz godine u godinu. Stoga, ove fontane predstavljaju jednu od popularnijih turističkih atrakcija Barselone i zaslužuju da se nađu na prvom mestu naše top liste najatraktivjnih svetskih fontana.

0 komentari:

Objavi komentar