srijeda, 27. srpnja 2016.

Najljepši vrtovi na svijetu: Atrakcije koje stotinama godina privlače pažnju

Tematsko uređivanje vrtova staro je koliko i najranije civilizacije. Pogledajte pet najljepših vrtova u svijetu, izgrađenih prije nekoliko stotina godina.



Urađen kao lavirint sa stotinama kipova i prelijepih fontana, Versajski park u Francuskoj poznat je kao jedan od tri kraljevska vrta koje je za vrijeme renesanse dizajnirao André Notre za Luja XIV, piše Luxxory.
1 Versailles Palace, France
Na drugom mjestu je park Kew u Londonu, koji  spada u najatraktivnije turističko mjesto Engleske. Park je smješen pola sata od centra Londona, a posjetiteljima nudi zadivljujuće prizore na historijske objekte i prelijepe kolekcije rijetkih i lijepih biljnih i cvijetnih vrsta.
2 Kew Gardens, London England
Park Shalimar u Pakistanu nalazi se na trećem mjestu svjetske liste najljepših parkova, a izgrađen je 1641. godine za vrijeme vladavine cara Mughala Shah Jahana i predstavlja drevni koncept luksuza. Osim raznovrsnog bilja i cvijeća, krasi ga 410 vodenih kaskada i fontana, kraljevski hamam i ljetni paviljon. Ovaj luksuzni vrt je 1981. godine uključen u UNESCO-vu listu svjetske baštine.
3 Shalimar Gardens, Pakistan
Keukenhof vrt u Nizozemskoj, četvrti po ljepoti u svijetu, poznat po nazivu vrt Evrope, je najveći cvjetni vrt na svijetu. Njegova atrakcija posebno dolazi do izražaja u proljeće uslijed nevjerovatnog šarenila i prelamanja cvjetnih boja.
4 Keukenhof Gardens, Netherlands
Vrt Yuyuan u Kini izvorno preveden znači vrt sreće ili vrt zadovoljstva, a nalazi se u Šangaju. Smatra se da je sagrađen 1500. godine, za vrijeme dinastije Ming, a svojom ljepotom zauzeo je peto mjesto najljepših vrtova ikada uređenih.
5 Yuyuan Garden, China

0 komentari:

Objavi komentar