nedjelja, 24. srpnja 2016.

Ovih 10 činjenica o KALAŠNJIKOVU verovatno niste znali!

Postoje neke manje poznate stvari o popularnoj puški i njenom tvorcu.
Sigurno je da ne postoji osoba koja makar nije čula za kalašnjikov. Verovali ili ne, ovo oružje je više od 60 godina jedno od najpopularnijih na svetu. Naravno i ono nosi sa sobom neke zanimljive fakte.
1. Ime oružja
Ime puške "Avtomat Kalashnikov" i godina nastanka (1947.) daju njegovu poznatu oznaku AK-47.
2. Odnos tvorca prema puški
Sam tvorac nije imao probleme sa savešću iako zna da njegovo oružje ubija ljude širom sveta. Za "Associated Press" je 2007. godine izjavio: "Spavam dobro. Na političarima je greh što ne mogu da pronađu mirno rešenje i koriste nasilje."
3. Pouzdanost
Pouzdanost, ne preciznost, je ono što je popularizovalo ovo oružje. Naspram američkog M-16, mnogo je otporniji u težim vremenskim uslovima. Sam Kalašnjikov je tvrdio kako su za vreme Vijetnamskog rata američki vojnici bacali svoje puške i uzimali AK-47 od poginulih vijetnamskih vojnika.
4. Krivi su nacisti
Tvorac AK-47 je 1937.godine stupio u Crvenu armiju i vrlo je doprenio poboljšavanju ruskih tenkova. Kada je 1941.godine ranjen u bitci kod Branjska, odlučio je kako će izraditi pušku koja će biti superiornija od drugih. Sam Kalašnjikov je rekao kako bi se bavio poljoprivrednom mehanizacijom da nije bilo tog trenutka.
Kalasnjikov
Foto: Profimedia
5. Brojka je ogromna
Procenjuje se kako je u svetu 100 miliona primeraka AK-47.
6. Ništa od bogatstva
Budući da Kalašnjikov nije patentirao svoj izum, nije primio nikakve naknade, niti se obogatio od toga.
7. Obrazovanje
Sam Kalašnjikov je bio vrlo učen, pa je čak napisao 6 knjiga koje bi decu učile o Sovjetskom savezu.
8. Muzej
U gradu Iževsk, u Rusiji, nalazi se muzej posvećen kalašnjikovu, koji svake godine posećuje desetine hiljada ljudi.
9. Zastava
Država Mozambik na svojoj zastavi ima oznaku kalašnjikova.
10. Specifikacije
Puška AK-47 je teška samo oko 3.6 kg i može ispucati 600 metaka u minuti.

Mihail Kalašnjikov

Mihail Kalašnjikov 2009.
Mihail Timofejevič Kalašnjikov (rus. Михаи́л Тимофе́евич Кала́шников) (Kurja10. studenog 1919. - Iževsk23. prosinca 2013.) bio je ruski konstruktor oružja. Njegov najveći izum je jurišna puška AK-47, poznata kao kalašnjikov, koja je najrasprostranjenija puška na svijetu.[1]

Životopis[uredi VE | uredi]

Dugo vremena je radio u željeznici gdje je imao priliku savladati mnoge stvari vezane uz mehaniku i metale. Za vrijeme služenja u Crvenoj Armiji 1938. dizajnirao je nekoliko inovacija za ruske tenkove. Jedna od inovacija je bio i mehanizam za tenkove koji je brojao broj ispaljenih hitaca.
U listopadu 1941. je teško ranjen u borbi, a odmah nakon toga napušta front. Godine 1944. uspješno je konstruirao poluautomatsku pušku "Saiga" koja je poslužila kao osnova za novi izum 1946. godine. Prva patentirana inačica nove puške napravljena je 1947., pod nazivom AK-47 (Avtomat Kalashnikov '47). Od 1950. se koristi u ruskoj vojsci i ubrzo svijet prepoznaje kvalitetu ove jurišne puške.
Od 1949. Mihail Kalašnjikov živi i radi u Iževsku. Počasnim građaninom njegovog rodnog mjesta Kurja postaje 1980., gdje je postavljena njegova brončana skulptura, a 1987. postaje počasni građanin Iževska, u kojem umire 2013. u 95. godini života.

Kontroverze oko Kalašnjikova[uredi VE | uredi]

Mnogi smatraju da je automatska puška Kalašnjikov plagijat prve jurišne puške na svijetu poznatije pod nazivom Sturmgewehr 44 (StG44) kojeg je izumitelj bio čuveni inženjer Hugo Schmeisser. Hugo Schmeissera je sa skupinom njemačkih konstruktora oružja zarobila Crvene armije i radio je baš u pogonu gdje je osmišljena AK47. Ovu činjenicu je tek 2009. godine priznao Mihail Kalašnjikov.


0 komentari:

Objavi komentar