Danas se i zvanična medicina i takozvana alternativna medicina izgleda slažu u jednom: uobičajeni način ishrane savremenog čoveka se udaljio od nekih prirodnih principa, tako da se smatra jednim od glavnih faktora rizika za takozvane civilizacijske bolesti - pre svega oboljenja srca i krvotoka, raznih vrsta raka, dijabetesa, artritisa i sl.
Danas je poznato i rasprostranjeno nekoliko dokazano zdravijih alternativa uobičajenom načinu ishrane, a to su mediteranska ishrana, vegetarijanstvo, ishrana presnom hranom i makrobiotika.
U sledećim rubrikama možete pročitati niz članaka na temu zdravije ishrane.
5 dobrih, masnih namirnica
Masti više nisu bauk, kao što su dugo vremena bile. A ovih pet visokomasnih namirnica su nutritivno visokovredne i zdrave, tako da možete da ih konzumirate bez ikakvog straha.
3 pravila za doručak
Ako hoćete da vam doručak pomogne da održite željenu telesnu težinu ili čak smršate, postoje tri jednostavna pravila kojih bi se trebalo pridržavati.
Šta smete da date svom psu
Nije redak slučaj da jedete nešto, a vaš pas vas moli da makar proba. Zašto ne – većinu hrane koju jedemo smeju da jedu i naši ljubimci. Ipak, da biste bili sigurni, evo spiska namirnica koje psi smeju da jedu.
Ovo o krastavcu verovatno niste znali
Poznato je da krastavac izuzetno osvežava leti, po vrućem vremenu. Ali, retko se pominje da je krastavac izvor nekih važnih vitamina, flavonoida i posebne grupe biljnih vlakana.
Krompiri - dobri ili loši?
Jedno naučno istraživanje tvrdi da 4 porcije krompira nedeljno povećavaju rizik od povišenog pritiska povezanog sa gojaznošću. Drugo istraživanje pokazuje da je 7 porcija krompira nedeljno dovelo da ispitanici smršaju. Hm... u čemu je stvar?
Vreme je za breskve
Breskva je savršena voćka za leto – sočna je, hladi, sadrži brojne hranljive materije i biljna vlakna, a dobra je i za zdravlje, na više načina. Evo kojih.
Ove namirnice nisu loše...
... iako često možete da čujete i pročitate da ih „nije dobro jesti“. Baš naprotiv, te namirnice mogu da budu prilično zdrave, a evo o kojim se radi...
Dinja je zdrava, jer...
... obiluje vitaminima i mineralima, ukusna je, sočna, hladi, a dobra je za vid, smanj
Osnove zdrave ishrane
Pesticidi u hrani
Autor: Dr Slobodanka Babić, 11.04.2014. | Komentara: 0
Pesticidi su proizvodi hemijskog ili biološkog porekla namenjeni zaštiti voća i povrća od korova, bolesti,štetnih insekata, grinja i drugih štetnih organizama. Ali svako korišćenje pesticida sa sobom nosi i negativne posledice na eko sistem i na zdravlje ljudi. Iz tih razloga smanjenje upotrebe pesticida je jedan od temelja održive poljoprivrede i ideje održivog razvoja, jer je od posebnog značaja za zdrastveno stanje stanovništva upravo zatrovanost hrane pesticidima.
10 zlatnih pravila da budete fit (zdravi i vitki)
Autor: Dr Slobodanka Babić, 29.10.2013. | Komentara: 0
Iako je najvažnije vrlina za zdravlje organizma umerenost u jelu i piću, ipak je potrebno da poštujete i ostale principe zdravog života. Pročitajte 10 osnovnih pravila čijim ćete pridržavanjem u velikoj meri pomoći svom zdravlju.
Kako da i na vrućini namirnice ostanu zdrave i ispravne
Autor: Aleksandra Petrovic, 25.06.2013. | Komentara: 0
Opšte je poznata činjenica, da brojni faktori mogu doprineti uticaju na nastanak, razvoj i širenje brojnih vrsta bakterija u hrani i da se upravo ta pojava bakterija manifestuje nizom negativnih odražavanja na ljude, odnosno ljudsko zdravlje.
Prilagodite visokim temperaturama režim ishrane
Autor: Aleksandra Petrovic, 25.06.2013. | Komentara: 0
U vrelim letnjim danima, kada je vaše telo svakodnevno izloženo veoma visokim temperaturama, važno je da znate da prilagođenim i ispravnim režimom ishrane u velikoj meri možete uticati na to da ipak ostanete svežiji i otporniji na vrućinu.
Rehidratacija sportista
Autor: Nemanja Šambaher PSPE, FISAF PT, 29.12.2012. | Komentara: 0
Voda čini 40-70% ukupne mase tela i ona varira u zavisnosti od pola, godina i telesne kompozicije. Jedan od glavnih karakteristika vežbanja je gubljenje telesne vode znojem. Zato je važno da znamo da na pravi način i u pravo vreme nadoknadimo izgubljenu tečnost.
Kako izbalansirati ono što u toku dana pojedemo
Autor: Dr Slobodanka Babić, 15.11.2012. | Komentara: 0
Zdrava ishrana predstavlja put koji moramo da sledimo da bismo očuvali zdravlje, povećali radnu sposobnost i produžili aktivni, životni vek. Čovek od svoje prve ćelije raste zahvaljujući unošenju hrane.
Pametnija brza hrana
Autor: Dr Slobodanka Babić, 21.10.2012. | Komentara: 0
Istraživanja su pokazala da čak 95% ljudi svakodnevno pojede barem jedan obroku vidu pice, krofni, kroasana, pita, sendviča. Brzi obroci s nogu nisu suvišni, jer glad ne treba ignorisati, ali treba birati zdravije namirnice.
Jednostavna pravila ishrane
Autor: Nutricia, 25.07.2012. | Komentara: 2
Pridržavajte se ovih jednostavnih pravila – rasteretićete organizam, bićete zdraviji, mršaviji, pokretniji, svežiji, lakše i kraće spavati.
Hrana koja štiti od sunca
Autor: Časopis Zdrava Hrana, 19.07.2012. | Komentara: 0
Nekoliko istraživanja je potvrdilo da značajnu zaštitu od oštećenja kože nastalih UV zračenjem pružaju i fitohemikalije koje unosimo hranom.
Pravilnom ishranom do dužeg i kvalitetnijeg života
Autor: Dr. Slobodanka Babić, 25.10.2010. | Komentara: 4
Jedno od najintigrantnijih pitanja koje muče čovečanstvo je kako zaustaviti proces starenja, odnosno kako produžiti životni vek; osećati se bolje i izgledati bolje. Koliko je u svemu tome, značaj genetskog nasledja i da li čovek može, načinom života u koji spada i ishrana, sam da bitnije
ut
0 komentari:
Objavi komentar