Neosporno je da svi uživamo u hrani i ukusnim zalogajima. Veliki smo i strastveni gurmani, neki manje a neki više. Zašto, onda, ne biste ponešto i naučili o određenim namirnicama? Predstavljamo vam dvadeset zanimljivosti u vezi sa hranom koje će vas oduševiti, a poneke će vas ostaviti i u čudu.
Mliječnu čokoladu je izumio Danijel Piter (Daniel Peter), a koncept je prodao svom komšiji Henriju Nestleu (Henri Nestlé).
Tri četvrtine uhvaćene ribe se pojede, a ostatak se koristi za proizvodnju sapuna, lijepka, margarina i đubriva.
Da bi napravile jedan kilogram meda, pčele moraju da posjete četiri miliona cvijetova, pri čemu pređu takvu razdaljinu kao da oblete planetu četiri puta.
Poslije paradajza, banana je najpopularnije voće u svijetu.
Postoji više od 10,000 vrsta paradajza.
Tokom srednjeg vijeka, šećer je bio luksuzna namirnica, čak devet puta skuplja od mlijeka.
Više od 90% ulovljene ribe upeca se na sjevernoj hemisferi.
Vino se prodaje u zatamnjenim bocama, jer se kvari kada je izloženo svjetlosti.
Godišnje širom svijeta pojede se oko milijardu puževa.
Vjeruje se da je čaj slučajno otkrio kineski car 2737. godine prije nove ere, kada je vjetar nanio lišće u lonac ključale vode.
Amerikanci jedu duplo više mesa od Evropljana, čak više od pedeset kilograma po osobi godišnje.
Francuzi godišnje izvezu 140 miliona boca šampanjca, a za lokalnu upotrebu proizvode dodatnih 180 miliona boca.
Poznato je da vitamin A spriječava “noćno slijepilo”, a mrkve su bogate njime. Jedna sadrži više od 200% preporučene dnevne količine ovog vitamina.
Luk, jabuka i krompir imaju isti ukus. Razlike koje osjetimo, prouzrokovane su njihovim pojedinačnim mirisima.
Jabuke plutaju, jer u sebi sadrže 25% vazduha.
Kupus sadrži 91% vode.
Za varenje celera potrebno je više kalorija nego što sam sadrži.
Kukuruz uvijek ima neparan broj zrna.
Med je jedina hrana koja se nikada neće pokvariti.
Kikiriki je jedan od sastojaka dinamita.

ZANIMLJIVE ČINJENICE O HRANI

1. Mirisanje (ne jedenje) banana ili zelenih jabuka, pomoći će vam da smršate.
2. Konzumiranje limuna produžava život.
3. Prosečna banana prođe oko 6.000 kilometara, pre nego što bude pojedena.
4. Drvo banane, zapravo nije drvo, već ogromna trava.
5. Jabuke, krompir i luk imaju isti ukus, ako ih jedete zatvorenog nosa.
6. Konzumiranjem prirodne vanile u telu se oslobađa adrenalin, što vanilu svrstava u sredstva koja izazivaju blagu zavisnost.
7. 7-Up je prvobitno sadržao Litijum, lek koji se danas prepisuje obolelima od bipolarnog poremećaja.
8. Zdrava hrana košta 10 puta više od nezdrave.
9. Ako žvaćete žvakaću gumu, dok čistite luk, nećete plakati.
10. Kada se med proguta, treba mu 20 minuta da uđe u krvotok.
11. Kokosova voda može poslužiti, u nuždi, kao zamena za krvnu plazmu.
12. Sok od narandže prirodno sadrži manju količinu alkohola.
13. Limun ima više šećera od jagoda.
14. Grožđe eksplodira ako se stavi u mikrotalasnu.
15. Na svetu se gaji oko 7.000 vrsta jabuka.
16. Kikiriki se može koristiti za izradu dinamita.
17. Oko 92% težine lubenice je voda.
18. Svaki put kada poližete poštasku markicu, konzumirate desetinu kalorije.
19. Orašči je otrovan ako se konzumira intravenozno.
20. Biseri se tope u sirćetu.
21. Zrela brusnica odskače kao loptica-skočica.
22. Konzumiranje mleka može izazvati pojavu akni.
23. U brazilu su jako popularne pice sa posutim graškom.
24. Čokolada je nekada korišćena kao valuta.
25. Kesice čaja su slučajno ušle upotrebu, jer su napravljene da bi se slali uzorci čaja.
26. Ljudima je urođena potreba za slatkim.
27. Riba Fugu, ako se ne pripremi kako treba, može ubiti čoveka, jer sadrži toksin koji je 1200 puta smrtonosniji od cijanida.
28. Kečap je korišćen u 19. veku kao lek za dijareju i neke druge bolesti.
29. Ako se pretera sa konzumiranjem oraščića, moguće su halucinacije.
20. Med nastaje mešanjem nektara i povraćke pčela.
21. Sladoled na štapiću je izmislio 11-godišnjak 1905. godine.
22. Najpopularnije šargarepe su nekada bile ljubičaste.
23. U krastavcu ima 96% vode.
24. Originalna Koka-kola je bila zelene boje.
25. Med je jedina namirnica koja se ne kvari.