srijeda, 24. kolovoza 2016.

Kako se gleda abeceda KRATAK SADRZAJ



Slova nije teško naučiti uz igru i zabavu u adekvatnoj prostoriji poput knjižnice, a ova slikovnica je upravo takva, vesela, vedra i djeci vrlo zabavna. Osmišljena je kao zbirka priča o slovima što će one najmlađe potaknuti da što lakše i brže savladaju cijelu abecedu. Ilustracije u slikovnici su pomogli osmisliti učenici zagrebačkih osnovnih škola i polaznici vrtića Savski gaj te je učinili šarenom i privlačnom predškolskom uzrastu i prvašićima. Ova slovarica je privukla mnoge na “izložbi slovarica i početnica u europskim zemljama” u Bruxellesu 1997. godine zbog svoje originalnosti i maštovitosti pristupa.Prvi susret sa lektirom kod mališana ne bi trebao izazvati strah i nelagodu stoga je jedna od dobrih ideja provesti vrijeme s prvašićima u knjižnici kako bi se opustili i na pravi način doživjeli gdje se posuđuju, a često i čitaju knjige. Važno je na pravi i razumljiv način objasniti zašto je čitanje važno i zanimljivo, a upravo knjižnice predstavljaju ugodno mjesto za druženje s knjigama. Prije odlaska u knjižnicu valjalo bi učenicima ispričati neku od motivacijskih priča kako bi stekli dojam da je knjižnica prostor prepun informacija koje su udaljene na samo jedan korak od njih.
Vrsta djela: skup priča
Kratak sadržaj
Uz svako slovo abecede je vezana neka kratka priča koja je djeci zabavna. Tako slikovnica započinje sa slovom a i završava sa ž, a svaka je priča na svoj način zanimljiva. Najvažnije je da djeca na opušten način nauče sva slova abecede, a uz kratke priče je to vrlo lako.
Priča o slovu a započinje tako da govori djeci u kojim ga sve riječima mogu pronaći. Ono se nalazi na početku abecede, a primjetit će ga ako se slika s alkarima, a mogu ga pronaći u albumima. Ono je aktivno na raznim adresama, ali ako odluči putovati tada se nalazi u avionima, autobusima i automobilima. Često ga se spominje i prilikom zijevanja i raznim drugim avanturama. U mnogim se riječima nalazi slovo pa će ga djeca lako naučiti i zapamtiti.
Slovo se nalazi u bajkama, balonima, bonbonima i bombonijerama. Ono boravi na brkovima, borovima, bananama te miriši na malim bebama, pleše s balerinama i može ga se čuti na bubnjevima. Ako netko kaže da je slovo b blesavo to bi bilo jako bezobrazno jer je b odlično poput riječi bravo.
Pitate li djecu gdje se nalazi slovo c, neki od odgovora bi mogli biti kako se nalazi u crkvici u cvijeću i s curicama u crvenim haljinama. C može biti i crvenkapica i cipele. Može se pronaći i na cesti, ali isto tako se s njime cijuće i cvrkuće kao u crtićima.
Slovo č je baš čudnovato slovo za čovjeka, čvaknuto čarobnjacima, čupavo u čarapicama i čađavo na velikim dimnjacima. Možda čak miriši u čajevima. S njime se može čavrljati o čavlima, čamcima, čašama, a ono ne ide nikako bez kvačice jer u tom slučaju se ostaje bez čizmica i čipkica.
Slovo ć ima neku svoju ćud, nalazi se u riječi ćuk, a može ga se pronaći na ćupu i ne može se vidjeti ćelavog.
Slovo d je svestrano i divno, baš poput duše i domovine. Uvijek je dobro došao kao dobar dan, može biti dugačak i dugonog, a nalazi se u dvorištu i dvorcu. Ovo se slovo koristi u dućanu i baš je osobito dobro slovo.
Potražimo li slovo dž možemo na njega naići u džepu, džuboksu, džipu ili džungli. To je slovo pravi džek.
Slovo đ se može naći među đurđicama, đacima i đačkim klupama. Nailazimo na njega prilikom đipanja ili ga vidimo na đonovima. Đ ti se mora sviđati.
Slovo e nam dobro posluži kada želimo nekoga dozvati. Tada uzviknemo dugačko eeeeeej, a ako želimo nekome nešto dodati doviknut ćemo mu evo ti. To je slovo baš ekstra, a koristi se u riječima eh, električna gitara, emisija.
Razmislimo li gdje se sve nalazi slovo f, tada dolazimo do zaključka kako je to slovo ono fino u filekima i feferončicama. Često ga se primjeti na fotografiji i lijepim frizurama, a čuje ga se kada zasviraju flaute i frule. Može se vidjeti na nekom napetom filmu ili u vožnji fijakerom dok fućka.
Slovo g je interesantno. Voli glumiti u gostima i igrati se s glinenim golubima, guskama i grlicama. Ono može grmiti s gramofona i gitara, a zna i gađati gromoglasne golove na glavnim utakmicama.
Slovo h se nalazi svugdje, dok se smijemo hahahahahahaha i hihoćemo, hranimo i hrćemo. Bez tog slova ne bi bilo Hrvatske.
Slovo i predstavlja pravi izazov poput igli za konac ili borovih iglica. Kreneš li nekamo s njime stići ćeš do izvora ili nekog igrališta, uživat ćeš s njime na izletima, a možeš ga istraživati u igrama. Nadasve je izvanredan u ivančicama.
Slovo j je poput junaka, s njime možeš jedriti po jezeru i namirisati ga ujutro u jaglacima. Ono je jeako jednostvano, ponekad juri s jelenima, a može se pojesti u jabukama i jagodama. To je vrlo jasno slovo i opasno kad je na ježu.
Gjde li se sve može pronaći slovo k? Na ključevima, kišobranu, kaputu, kravati. Ono se nalazi i na kosi na njega se možeš kladiti i kušati ga u kruškama i krastavcima. Onda kada se nauči slovo k tada se postaje kralj među klincima.
Slovo l se nalazi na licima, leptirima, lisicama, loptama, lutkama… Nije lijepo samo kada se laže.
Slovo lj se ljulja na ljuljački u ljubičastoj ljetnoj haljini. Ono često ljetuje s ljepuškastim ljudima. Ljubi se ljiljanima i ljubičicama. Ono je ljubav i nikada se ne ljuti.
M je jako popularno, nalazi se na mnogim mjestima. Ima ga s magarcima i majmunima i u mrkvama. Može se maziti, a miriši na maslačcima i macama. M je mama, mir i more.
Slovo n se nosi poput naočala i služi za navijanje na nogometnim utakmicama. Ne nabacuje se narančama jer je to neozbiljno. Ono je nerazdvojno o nas, nosoroga i nojeva, a zna se i nasmijavati. Ipak, ono najljepše je nasmiješeno.
Slovo nj je nježno puput nježnosti, vidi se na njivama i njuška na njemu, njoj i njima. Nalazi se u majčinim njedrima, a kad se oblizuješ imaš njam-njam.
O se nalazi u orasima, oranicama i operi, očima i oblacima, oblutcima i osjećajima.
Slov p se nalazi u poljupcu i pjesmama. Skriva se među pikulama, pticama i padobrancima. Spominje se u pismima koja su pisali prinčevi i princeze. Prije odlaska na spavanje može se i puhati u pufnicama.
Slovo r je oduvijek bilo razigrano i spominje se u raznim riječima. Može ga se vidjeti u ribicama, rijekama, rodama, ružama, ružmarinu i ribizlu.
Slovo s se nalazi u snovima, sladoledima. Možeš mu se smijati. Slika se sa smokvama i skriva u sarmama. Ono je sretno i slobodno, a nalazi se u svim srcima.
Šuškavo š šumi u šumi. Primjetit se može u špinatu. Odlazi u šetnje i baš je šašavo.
Treperavo nalazi se u travi topovima, tonovima i tamburicama. Može se pronaći u trubi, telefonu, tanjurima, televizorima i torti.
Umiljato u se smjestilo u uvojcima, unucima, udicama i uzvicima.
Slovo v volimo u valovima i violinama. Nosi se u vrčevima i pokazuje vješticama. Putuje kroz vjetar i vrijeme te vjeruje vitoezovima.
Slovo z se vidi u zvijezdama i skriva se među zečevima, zebrama i zmijama u zoološkom vrtu. Voli se zezazti sa zvončićima i zrikavcima. Ono može zujati, zijevati i zvoniti, ali nije zadnje u abecedi.
Ž je važno poput života i žarke ljubavi na žalu. Ž živi u žaruljama i životinjama, a može žmirkati i žuboriti.
Bilješka o piscu
Sanja Zubović hrvatska je književnica rođena 1962. godine u Zagrebu. Poznata je po svojim pjesmama i romanima napisanima za djecu i mlade.
Odrasla je u Jastrebarskom, pored Zagreba gdje je provela i djetinjstvo. U Jastrebarskom je živjela sve dok nije završila studij. Diplomirala je 1987. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.
Iako je svoju karijeru posvetila kulturi i knjižničarstvu, nikada ne zaboravlja djecu i mlade. Kroz djela naglašava kako o čovjeku ništa ne govori njegova biografija.
Uz poznate zbirke pjesama, njezine pjesme su objavljene u časopisu “Republika”. Neke od njih su i uglazbljene te izvedene 1996. godine na Hrvatskom dječjem festivalu.
Njezin najpoznatiji roman “Probuđena zvona” ima elemenata basne i bajke. Kroz priču patuljaka i likova ona nas uvodi u predivnu priču koja nosi snažnu ekološku pouku. Spisateljica ne želi nikoga okriviti za zagađenje već poziva sve na ekološku akciju i svijest kako bi se zemlja očistila od smeća.

0 komentari:

Objavi komentar