srijeda, 24. kolovoza 2016.

Palčica KRATAK SADRZAJ



Palčica se na svom putovanju susreće sa strašnom žabom koja ju je htjela udati za svog sina, a onda i s milostivom mišicom, koja ju je iz dobre namjere htjela udati za dosadnog, starog krta. Ipak, Palčica se spasila od obje udaje i na kraju upoznala Malog Princa, koji je bio njene veličine i u kojeg se odmah zaljubila. Oženili su se i živjeli sretno u cvijeću, zabavi i ljubavi.“Palčica” je lijepa bajka najpoznatijeg svjetskog pisca dječjih bajki Hansa Christiana Andersena. Ova priča u nekim svojim dijelovima je pomalo strašna, ali kao i svaka bajka donosi nam sretan kraj i dobru pouku. Govori o maloj djevojčici veličine palca, Palčici, koju već na početku života zadesi niz nesreća, koje ona svojom dobrotom i poštenjem savlada i na kraju bude nagrađena pravom ljubavi i sretnim životom.
Pouka ove priče je jasna. Govori da ćemo u životu nailaziti na mnoge probleme i zapreke. Mnogi će nas pokušati navesti da radimo nešto što ne želimo, ali dokle god smo vjerni sebi, pošteni i dobri, baš poput Palčice, prevladat ćemo te prepreke i za nagradu dobiti ono što je najbolje za nas. Palčica ni u jednom trenu nije htjela nikome nauditi niti ikoga povrijediti. Bila je poštena, a potrebitima je pomogla u nevolji. Na kraju je dobila svoju nagradu i sama završila sretno. Palčica se u svojim najtežim trenucima nije predavala, zato su na kraju njena dobrota, poštenje, ali i optimizam, pobijedili. Trebamo se ugledati na Palčicu i pošteno prevladati sve probleme, kako bismo zaslužili sreću do kraja života.
Vrsta djela: bajka
Vrijeme radnje: jednom davno
Mjesto radnje: na potoku, u vrtu punom cvijeća, u miševoj kući
Kratak sadržaj
Palčica nije obična djevojčica. Ona je slatko malo biće koje je nastalo na jedan neuobičajen način i to tako je što je izrasla iz sjemena. Bila je zaista posebna, a njezina priča počinje dobrom ženom koja nije mogla imati djece.
Jednom davno živjela je žena koja nije mogla imati djecu i zbog toga je bila tužna. Sve se promijenilo onog trenutka kada je u svojoj kući ugostila staru ženu koja joj se potom odužila zanimljivim, posebnim i vrijednim poklonom. Bilo je to sjeme, koje je u sebi skrivalo posebnu tajnu. Nakon kratkog vremena iz sjemena je izrastao cvijet, a nakon toga i djevojčica malena kao palac. Žena joj je zbog toga dala ima Palčica.
Iako je bila malena Palčica je bila znatiželjno dijete i tako je jednog dana krenula u istraživanje svijeta koji je za nju bio zaista čaroban. Uskoro se susrela sa zlom žabom koja ju je htjela udati za svog sina. Ne želeći provesti takav život Palčica bježi, a kako je bila dobre naravi, nije trebalo puno vremena da postane omiljena među životinjama iz šume.
Bježeći od žabe, za Pačicu su nastupila zanimljiva vremena, pa je tako neko vrijeme boravila kod mišice koja ju je ugostila, a bila je gost i kod gundelja. Kod mišice je ostala sve do trenutka dok gospodin Krtica nije počeo često zalaziti i tražiti da se Palčica uda za njega. To je bio dovoljan razlog da opet pobjegne i krene dalje, pa je tako jedan dio vremena provela u šumi.
Bijeg od mišice nije bio jednostavan, ali kako je Palčica bila dobra osoba i uvijek se trudila svima pomoći, tako je i ovog puta imala podršku. Pomogla joj je lastavica kojoj je jednom prilikom pomogla liječiti ranjeno krilo. Palčica i lastavica su ubrzo postale nerazdvojne i tako su u bijegu susrele lijepog i ljubaznog dječaka u kojeg se Palčica odmah zaljubila.
Nije mogla vjerovati da je upoznala mladića koji je iste visine kao i ona, pa tako više nije bila jedino maleno biće. Mladića je upoznala dok je sjedio na cvijetu u vrtu čiji je bio vladar. Kako je bio kralj koji se zaljubio u ovu mladu damu odlučio joj je dati drugačije ime, pa je tako Palčica promijenila ime i postala Maja.
Likovi: Palčica, hrušt, leptir, mišica, krt, lasta, kralj cvijeća, žaba i njen sin
Palčica – malena djevojčica koja je svojoj majci došla na dar, budući da joj majka nije mogla imati djece, a silno ih je željela. Ubrzo su joj se počele događati nedaće u životu. Prvo ju je otela žaba da je uda za svog sina, ali su je ribe spasile. Zatim se skoro smrznula na zimi, ali ju je spasila mišica. Mišica ju je htjela udati za dosadnog krta, ali je Palčica spasila lastavicu koja ju je kasnije odvela od mišice i krta. Uza sve nedaće koje su joj se odgodile, Palčica je ostala dobra i poštena. Ne samo da je spasila pticu svojom brigom i pažnjom, već nije htjela otići od mišice kako ona ne bi bila tužna. Iako je to značilo da će se morati udati za krta.
Palčica je uvijek mislila najprije na tuđu sreću, a tek onda na svoju. Sve je htjela odraditi pošteno i bez da itko pati. To joj se kasnije i isplatilo. Njena dobrota je nagrađena, tako što je upoznala Malog princa, također veličine palca, u koga se zaljubila i rado se udala za njega. Palčica je primjer da poslije svih nedaća i svake kiše, dolazi sunce, pogotovo ako smo bili dobri i to sunce zaslužili.
Mišica – mala mišica je spasila Palčicu od hladnoće. Dopustila joj je da živi s njom, ali je morala pomagati joj u čišćenju kuće i morala je mišici svaki dan pričati priče. Mišica je jako voljela priče, baš kao i njen prijatelj krt. Mislila je da je krt bogat jer nosi veliko, crno krzno i zato je htjela udati Palčicu za njega. Mišica je svojoj prijateljici htjela samo najbolje, ali nije vidjela da se Palčica zapravo ne želi udati se za krta, koliko god da je bogat. Mišica nije imala zle namjere, ali ipak se čini kao da će nauditi Palčici ako je natjera na udaju. Pobrinula se da Palčica ima lijep miraz, što samo potvrđuje njenu dobru volju.
Bilješka o autoru
Hans Christian Andersen rođen je 2. travnja 1805. u Odenseu. Rođen je u obitelji siromašnog postolara i majke koja ga je odgajala sama nakon muževe smrti.
Put koji ga je vodio prema velikom književniku nije bio lagan. Sa samo četrnaest godina, bez školovanja, novaca i bilo kakvih planova, krenuo je prema Kopenhangenu gdje je htio pohađati kazališnu školu. Nije se dugo zadržao jer ga uskoro otpuštaju.
Prvo uspješno djelo je putopis “Šetnja od Holmenskog kanala do istočne točke otoka Amagera”. Napisao ga je 1829. godine. Pravu popularnost stekao je romanom “Improvizator” iz 1835., u kojem je oslikao borbu mladog pisca. Roman je preveden na nekoliko stranih jezika. Hans Christian Andersen bio je poznat kao tvorac realistične proze koji je u svakom svom djelu na uspješan način spajao fantastičan svijet bajki sa stvarnim svijetom.
Sve njegove bajke bile su rezultat priča koje je čuo dok je još bio dijete, pa tako nije trebalo mnogo da odluči prepričati sve zanimljive priče koje su obilježile dobar dio njegovog života. “Mala sirena” nije njegovo najpoznatije djelo, tu je i “Snježna kraljica”, a ne treba zaboraviti na “, “Carevo novo ruho”, Princeza na zrnu graška”, “Djevojčica sa šibicama”, “Biti ili ne biti”…
Osim bajki stvaralaštvo Hansa Christiana Andersena obilježila su mnoga putovanja koja je opisao u putopisima, a najpoznatije djelo iz tog dijela života je autobiografija “Bajka mog života”. Umro je u Kopenhagenu, 4. kolovoza 1875. godine.

0 komentari:

Objavi komentar