srijeda, 24. kolovoza 2016.

Dome, slatki dome KRATAK SADRZAJ


Dome, slatki dome je kratka i poučna basna o malome mišu spisatelja Svjetlana Junakovića posvećena Andrei i Alisi. To je priča o malome mišu koji je odlučio negdje drugdje potražiti novi dom, a na svom je putovanju sreo sovu, majmuna, slona, devu, krokodila i pticu Lu. Svi su ga oni ohrabrivali na putu, ali kada je stigao do zemlje pingvina koja je izrazito hladna shvatio je koliko mu znači njegov topli i siguran dom.
Na svom je putu naučio gdje i kako žive druge životinje i došao do spoznaje kako je miševima ipak najljepše živjeti u njihovim malim skrovištima, odnosno rupama. Jako se umorio nakon dugog puta, a kada je konačno zaspao nije više znao je li svojim prijateljima koji su mu pomogli poželio laku noć ili su mu se samo prikazali u snu.
Čitajući ovu prekrasnu slikovnicu svojoj djeci ohrabrite ih neka nacrtaju malog mišića i naprave sami svoje ilustracije njegovog putovanja. Na taj će im način ova priča ostati u lijepom sjećanju, a osim toga potaknut će ih na razmišljanje o vlastitom domu i koliko su u njemu sretni. Vjerojatno će se svaki puta kada krenu nekamo na put sjetiti ove priče i s veseljem će se nakon njega vraćati svome toplom domu u kojemu bezbrižno odrastaju. Baš kao što poznata poslovica kaže Svugdje je lijepo, ali doma je najljepše.
Vrsta djela: basna
Vrijeme radnje: jednog jutra
Mjesto radnje: mišja rupa, šuma, prašuma, savana, pustinja, rijeka, more, brežuljak
Tema: u vlastitom domu je uvijek najljepše i najtoplije
Kratak sadržaj
Mali je miš jednog jutra odlučio otići u potragu boljeg mjesta za njegov budući život. Pomislio je kako je svijet velik i kako ga sigurno negdje čeka ljepše mjesto nego ovo u kojemu trenutno živi. Najprije je zastao stigavši pred šumu jer je vidio kako je mračno ispod velikih krošnji. Pomalo uplašen, začuo je sovu koja ga je ohrabrila za daljnji put.
Poznato je kako su šume guste, a malom se mišu učinilo da se ova u kojoj se on nalazi pretvorila u pravu veliku prašumu. Pomislivši kako neće moći iz nje izaći susreo je majmuna koji ga je izveo sigurnim putem van. Nakon majmuna je sreo golemog slona koji mu je rekao kako mu se čini da je zalutao. Miš mu je na to odgovorio kako je u potrazi za zgodnim mjestom za život. Slon mu je objasnio kako je stigao u savanu što nije baš sigurno mjesto u kojemu bi gradski miš mogao živjeti. Tada ga je slon na svojim leđima izveo do ruba savane. Kada su stigli do pustinje, miš je sreo devu s kojom je kratko porazgovarao i krenuo dalje u potragu za vodom i malo odmora.
Stigao je miš do rijeke i malo se odmorio. Iz nje je izronio krokodil i rekao mu kako na svijetu nema ničeg ljepšeg od rijeke. Mali miš nije bio poptuno siguran u to. Iako mu je krokodil izgledao zastrašujuće pokazao mu je kako može doći do čamca. Tako je ploveći čamcem niz rijeku stigao do modrog mora, a kada je zaronio shvatio je da ni to nije dobro mjesto za život. Nastavio je veslati i stigao do zemlje pingvina. Tada je shvatio kako mu nedostaje njegov topli i siguran dom. Nije znao kamo poći dalje, ali srećom, uskoro se iznad njega pojavilo jato ptica koje su se vraćale s juga. U tom se jatu nalazila i leptirica Lu koja mu je bila susjeda pa ga je na krilima povela do kuće.
Sretan, veseo i dobro raspoložen miš je napokon stigao do svoje rupe, a kada ju je ugledao triput je poskočio od uzbuđenja iako je bio poprilično umoran. Već ga je hvatao san pa nije ni sam znao je li poželio svojim dobrim prijateljima laku noć ili mu se samo pričinjavalo da ih vidi pred svojim domom.
Likovi: miš, sova, majmun, slon, deva, krokodil, ptica Lu
Analiza likova
Miš – željan pustolovina i druženja s drugim životinjama. Mislio je kako će mu negdje drugdje biti ljepše živjeti, ali nakon što je prošao i vidio mnoga mjesta shvatio je kako je njegova mala i topla rupa njegov slatki dom.
Bilješka o autoru
Svjetlan Junaković rođen je 23. siječnja 1961. u Zagrebu, a diplomirao je kiparstvo na Brera akademiji u Milanu 1985.
Radi kao slikar, kipar, grafički dizajner, ilustrator i pisac priča za djecu. Jednako tako predaje ilustraciju na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i u Italiji.
Za svoj rad osvojio je nekoliko prestižnih nagrada poput onih na bienalu ilustracije u Bratislavi. U pohvalama mu stoje i nominacija za prestižnu nagradu Hansa Christiana Andersena, kao i osvajanje Levstik nagrade 2009.

0 komentari:

Objavi komentar