srijeda, 24. kolovoza 2016.

Crni mačak KRATAK SADRZAJ



Kratak sadržaj
U ovoj je pripovijesti autor vrlo uvjerljivo i precizno opisao ljudsku sklonost bezrazložnom nanošenju zla, bez pravog motiva. Međutim, Poe iznosi samo činjenice, a ne ispituje ih u moralnom smislu. Pripovijest je napisana kao unutrašnji monolog pripovjedača.
Junak ove priče bio je nježan i popustljiv kao dječak. Vrlo je volio životinje i brinuo se o njima. To je činio i u muževnoj dobi. Oženio je djevojku srodne duše, i bio je sretan. Od mnogih kućnih ljubimaca, crni je mačak Pluton bio najprivrženiji svom gospodaru.
Međutim, junak naše priče počinje piti, postaje rob alkohola i počinje propadati, i fizički, i psihički. U stanju pijanstva počinje zlostavljati svoju ženu, pa čak i svog mezimca, crnog mačka. Čak mu je nožićem, u naletu bijesa i mržnje, nožićem iskopao oko. Razdražen grizodušjem, hladnokrvno i okrutno ga je objesio o granu drveta.
Tada su se njegove nevolje počele nagomilavati. Izgorjela mu je kuća, propalo imanje, a uza sve to još ga je razdraživala prisutnost nekog jednookog crnog mačka, kojeg je jedne noći našao u krčmi. On ga ja neprestano pratio, kao živa opomena na počinjeno zlodjelo. Teške more pritiskale su ga i na javi i u snu. Mrzovolja je prerasla u mržnju prema svemu živome.
Uz takvoga čovjeka, najviše je patila njegova žena. Jednom prilikom, u podrumu stare zgrade u kojoj su živjeli, umjesto mačka, sjekirom je usmrtio ženu koja je htjela zaustaviti udarac namijenjen mačku. Umjesto kajanja i očajanja zbog zločina koji je počinio, smišljao je kako ukloniti leš. Odlučio ga je zazidati u podrumu. Potrudio se da zid sačuva prvobitan izgled. Pošao je u potragu za svojim mučiteljem, crnim mačkom, ali ga nije našao.
Četvrtog dana nakon ubojstva došla je policija, pomno pregledala svaki kutak, ali bez rezultata. Naš je junak, u svojoj slavodobitnosti što nije otkriven, štapom pokucao po zidu da uvjeri policiju kako su zidovi čvrsti. Tada se dogodilo nešto neočekivano. Iz zida, kao iz groba, začulo se jecanje koje je preraslo u abnormalne krikove i vrisak. Kad je policija raskopala zid, povrh glave mrtve žene čučala je odvratna životinja koja me svojim lukavstvom zavela na ubojstvo, a svojim doušničkim glasom predala “krvniku”. Naš junak nije ni znao da je u tu grobnicu zazidao i mačka.
Analiza likova
Crni mačak (Pluton)
Neobično velika i krasna životinja, potpuno crna i upravo zaprepastivo mudra. Bio je privržen gospodaru, a kad je ostao bez oka bježao u silnom strahu čim bih se ja približio. Obješen i kasnije zazidan u podrumu, mačak se osvetio svom krvniku.
Pripovjedač
Od djetinjstva bijah poznat po popustljivosti i čovječnosti svoje ćudi… posebno sam volio životinje… oženih se rano, i bio sam sretan što u svojoj ženi nađoh narav veoma srodnu svojoj…
Djelovanjem onoga zloduha neumjerenosti u pilu… postajao sam iz dana u dan sve mrzovoljniji, razdražljiviji, bezobrazniji prema tuđim čuvstvima… Dopustio sam sebi da se služim neumjernim riječima sa svojom ženom. Napokon, podvrgnuo sam je čak i nasilju. Zlostavljao je svoje ljubimce i osakatio crnog mačka: Izvukoh iz džepa prsluka nožić, rasklopih ga, ščepah bijednu životinju za vrat i hotimično joj iskopah jedno oko iz očne duplje! Postao je monstrum. Vjerovao je da je nastranost jedan od najiskonskijih poriva ljudskog srca. Imao je priviđenja u delirijumu. Posvuda je vidio crnog mačka. Zbog njega je i ubio svoju ženu, kada mu je pokušala zaustaviti ruku. On ne osjeća potpuno kakve strašne stvari čini. Podsvjesno želi biti otkriven i upropašten.
Vrsta djela: pripovijetka
Vrijeme radnje: 19. stoljeće
Glavni likovi: čovjek i crni mačak
Bilješka o autoru
Edgar Allan Poe rođen je 1809. godine u Bostonu, kao srednje od troje djece. Otac mu je bio odvjetnik, koji se počinje baviti glumom, oženivši se engleskom glumicom. Oba roditelja mu umiru 1811. godine od tuberkuloze.
Kada su mu bile tri godine, Edgara  je u svoj dom primio imućniji škotski trgovac John Allan, čije je prezime Edgar kasnije pridodao svojemu. Od 1815. do 1820. godine, Allanovi žive u Engleskoj. Vrativši se u SAD, Edgara upisuju na Virginijsko sveučilište, gdje se Edgar počinje opijati, kartati i zaduživati. Saznavši to, očuh ga ispisuje sa sveučilišta i zapošljava kao činovnika.
Ne želeći taj posao, Edgar bježi u Boston, gdje objavljuje svoju prvu zbirku pjesama Tamerlan (1827.). Zbog neimaštine stupa u vojsku, ali ga očuh otkupljuje i upisuje u West Point, odakle je Edgar, svojom zaslugom, vrlo brzo izbačen. Dolazi do nesuglasica između Edgara i očuha, pa Edgar biva izbačen iz kuće. 1831. godine Allan umire, ne ostavljajući Edgaru nikakvo naslijeđe.
Ostavši na ulici, Edgar pokušava zaraditi izdavanjem zbirke pjesamaPjesme. No, to mu ne uspijeva, pa se seli u Baltimore k svojoj tetki. Počinje se baviti novinarstvom, a 1835. godine ženi se svojom sestričnom od 13 godina, Virginijom Clemm.
Seli se u New York, Philadelphiu, pa se, ne postigavši mnogo, opet vraća u New York. 1847. godine umire njegova žena Virginija. Vjerojatno osjećajući svoj skori kraj, Edgar zapada u misticizam koji kulminira djelom Eureka – transcendentalnim tumačenjem svemira. 1849. godine obećava brak trima ženama. Ne oženivši se ni jednom, odlazi u Baltimore. Tamo i umire. Pokopan je na lokalnom groblju uz svoju dragu Virginiju i svoju punicu.
Poe je strahovito pogriješio kad je svoju književnu ostavštinu povjerio Rufusu Griswoldu, osrednjem antologičaru i piscu članaka, koji je Poea mrzio i bio mu zavidan. Griswold je nakon Poeove smrti učinio sve kako bi ga ocrnio, čak je krivotvorio njegova pisma. Tek je stotinjak godina kasnije Arthur Hobson Quinn utvrdio netočnost Griswoldovih tvrdnji o Poevom životu.

0 komentari:

Objavi komentar