srijeda, 24. kolovoza 2016.

Tajna ogrlice sa sedam rubina KRATAK SADRZAJ



Djelo vrvi od humora, strave, sentimentalnosti, fantazije i realnosti, a stvara uzbudljivu priču koju je nemoguće ne pročitati u jednom dahu. Knjigu je ilustrirao David Lovrić. Godine 2001. roman osvaja treću nagradu I. B. Mažuranić, a 2002. nagradu Mato Lovrak.Roman Ivone Šajatović “Tajna ogrlica sa sedam rubina” pravi je krimić za djecu. Radnja je utemeljena na mitu o Crnoj kraljici, Barbari Celjskoj, koja je zbog svojih zločina spaljena, ali je prije toga tijekom bijega pred seljacima izgubila moćnu ogrlicu sa sedam rubina.
Kratak sadržaj
Školarci Čarli, Uška i Grik otišli su poslije škole na vožnju balerinom u lunapark na Veliko križevačko spravišće gdje se pojavila i patuljčica Tana. Na kraju dana, odlaze svojoj kući, a u njihovim obiteljima počelo se pričati o legendi koja će pobuditi njihove detektivske porive. Naime, pričalo se kako je nekad davno Crna kraljica izgubila ogrlicu sa sedam rubina koja ispunjava sve želje, a sada je konačno pronađena. U nakani da razriješe svaku dvojbu, dječaci i djevojčice prihvaćaju se detektivskog posla. Tada kreće radnja s mnoštvom neočekivanih uzbuđenja i iznevjerenih očekivanja.
Uškina sestra željela je izgubljenu ogrlicu kako bi dobila novac za maturu i haljinu jer je njezina obitelj, sa šestero djece, bila vrlo siromašna. Njihov otac pronalazi sljedećeg dana ogrlicu u korijenu drveta, ali ne stiže ju uzeti. Ogrlicu uzima Tibor koji je zaljubljen u svoju školsku prijateljicu Katarinu te ju njome kasnije namjerava zaprositi.
Uška i Čarli se posvađaju zbog Dijane, žene koja se sa Čarlijevom majkom natječe za ulogu u predstavi. Djevojčica Tana voljela je krasti, a jednom je ukrala hranu za svog mačka Milju. Tada ju je vidio Grik. Tana je molila da ju Grik ne prijavi policiji te je on obećao da neće, ali mu je zato morala učiniti uslugu. Grik naređuje Tani da prati Dijanu i uslika je sa svakim muškarcem, a zauzvrat će dobiti čokoladice. Tako je Tana uslikala Dijanu s Tiborom.
Dječak Čarli smišlja plan kako će eliminirati Dijanu i tako pomoći svojoj mami da dobije ulogu u predstavi. Umjesto da je otišao u školu, odlazi na tetinu vikendicu u Erdovac te je preko radijskog oglasa namamio Dijanu da dođe na tu adresu na kojoj se navodno prodaju starinski novčići. Čarlijev plan uspijeva te je zaključao Dijanu na vikendici gdje ju nitko ne može ni čuti ni pronaći.
U međuvremenu, Tiborova školska prijateljica Katarina angažira inspektora Zdravka te ga moli da joj pomogne naći ogrlicu u želji da joj se ponovno ostvari velika karijera. Zdravko obeća kako će je pronaći. Uška je u potrazi za Čarlijem te ga traži u lunaparku. Kada je zvonila na vratima stana, nitko joj nije otvarao. Čarlija je ugledala kako trčki dok je pratila inspektora Zdravka.
Čarli se žuri stići kuće prije mame i tate, ali ipak posluša Ušku koja mu se izjadala da joj je netko ukrao novce za učiteljičin poklon za vjenčanje. Čarli uspijeva doći kući nekoliko minuta prije roditelja, a njegova mama uspjela je obući haljinu koju će imati za ulogu u predstavi. Tada na vrata dolazi inspektor Zdravko te ispituje Čarijevog tatu koji mu je rekao laž. Čarli pomišlja kako je upravo njegov tata pronašao ogrlicu budući da je mami ispunjena želja i da može zakopčati haljinu za predstavu.
Dijana uspijeva tupim nožem otvoriti prozor, ali još uvije ne zna tko ju je zaključao. Dijana dolazi do Tibora te mu ispriča što joj se dogodilo, a za to vrijeme ih prati inspektor. Tana i Grik našli su se u vrtu te mu Tana daje fotografije. Grik tada na fotografijama ugleda ogrlicu. Uška također priča s inspektorom o nestalom novcu za poklon i optužuje Tanu i Grika za krađu.
Čarli odlazi do vikendice te ugleda otvoren prozor te shvaća kako je Dijana pobjegla. Zatvara ga te se vraća u Križevce. Dijana se susreće sa Čarlijevom mamom te se posvađaju jer je Dijana mislila da ju je ona zaključala na vikendici zbog uloge u predstavi. Kada je krenula predstava počela je padati kiša. Čarlijeva mama se poskliznula, ali ju je uspio uloviti Tibor koje mu je tom trenutku ispala ogrlica, a inspektor je to vidio i naredio svima da se ne smiju pomaknuti. Razredni novac za kojim je tragala Uška nestao je također zbog osvete jednog dječaka koji je dobio jedinicu.
Mjesto radnje: Križevci
Glavni likovi: Čarli, Uška i Grik
Autor: Ivona Šajatović
Bilješka o autoru
Spisateljica Ivona Šajatović rođena je u Koprivnici 1975. gdje je završila osnovnu i srednju ekonomsku školu. Prve radove objavila je već za vrijeme osnovne škole u Modroj Lasti.
Njezin prvi roman je krimić za djecu “Tajna ogrlice sa sedam rubina” koji je 2001. godine dobio treću nagradu Ivana Brlić-Mažuranić za najbolji neobjavljeni rukopis za djecu i mlade do 14 godina, a 2003. zasluženo je osvojila prvo mjesto i dobila nagradu Mato Lovrak za najbolji roman za djecu.
Druga knjiga koju je napisala je rukopis “Pazite kako igrate” za koje je Ivona 2008. godine dobila nagradu Ivana Brlić-Mažuranić za najbolji neobjavljeni roman za djecu i mlade do 14 godina.
Objavljuje poeziju, kratke priče i ljubavne romane u izdanjima poput Nove Istre, Beate, Glorije i Mile. Neke ljubavne romane kao žanrovsku prozu objavljuje pod pseudonimom Yvonne Shirley.
Ivona je svojedobno izjavila kako želi pisati bestsellere, odnosno djela koja će ljudi željeti i voljeti čitati.

0 komentari:

Objavi komentar