srijeda, 24. kolovoza 2016.

Pad kuće Usher KRATAK SADRZAJ



Kao motive u toj pripovijesti Poe koristi stari dvorac, podzemne hodnike, strah, jezu, smrt, mračna duševna stanja likova, raskošne interijere, duboko i tajanstveno jezero, oluju i natprirodni i tajanstveni događaj. Prizori u kući sačinjeni su od pokreta i tmurnih boja, dakle slika. Tako je zanimljiva slika Usherovog dvorca koji se cijepa, i kroz pukotinu nam otkriva mjesec na nebu.Glavna tema novele Pad kuće Usher je smrt lijepe žene. Poe se u priči dotakao graničnih područja znanosti u kojoj se miješaju natprirodni i tajanstveni događaji, događaji koji se ne daju znanstveno protumačiti. No, u priči ima i simbolike. Smrt je simbol pobjede sna nad javom; čovjekove posljednje borbe da se oslobodi tijela ili stvarnosti koja ga okružuje, nakon čega ga čeka smirenje. Kuća (dvorac) je identificirana s likovima. To se može vidjeti u situaciji kada umre Madelina, jer tada mora umrijeti i Roderick, a s njima se ruši i dvorac, kao simbol jedinstva.
Tema djela: smrt lijepe žene
Mjesto radnje: dvorac Usherovih
Kratak sadržaj
Jašući cijelog dana, pripovjedač u predvečerje stiže pred dvorac Usherovih: Osjetih lednost, propadanje, gnušanje u srcu. Kuća je u njemu izazvala sumorno raspoloženje i tjeskobu. Ipak, naš je junak odlučio u njoj provesti nekoliko tjedana. Prihvatio je poziv svog prijatelja iz djetinjstva, želeći mu svojim društvom olakšati bolest. Promatrao je staro zdanje i opasno napukli zid, a uzbudilo ga je tiho i duboko jezero oko dvorca. Ušao je u dvorac i u njegove mračne odaje. Sve mu se činilo mračno i tužno.
Atmosfera tog starog zdanja odgovarala je duševnom stanju njegovih stanovnika – Rodericku Usheru i njegovoj sestri blizanki Madelini. Roderick je, iako intelektualac, bio živčano rastrojen, melankoličan i hvatao ga je strah od budućnosti. Njegova sestra Madelina imala je česte napadaje bolesti ukočenosti mišića, bolesti koja je zbunjivala i liječnike. Osamila se i nije željela društvo.
Pripovjedač se svesrdno trudio ublažiti melankoliju Usheru. Zajedno su čitali mistične knjige i slikali. Usher je želio naslikati ideju – idealnu ljepotu povezati sa stravom. Volio je svirati gitaru i smišljati nove i fantastične izvedbe. Boraveći s prijateljem, pripovjedač je shvatio da je Roderick povezan s ozračjem dvorca, stablima koja ga okružuju i mirnim jezerom.
Jednoga dana Usher je izvijestio gosta da Madeline više nema među živima, i da će, prema tadašnjem obrednom običaju, truplo čuvati četrnaest dana u podrumu zgrade prije konačnog pokopa. Namjestili smo poklopac i zavrtali ga, pa zakračunavši željezna, krenusmo, s naporom, u ne manje sumorne gornje kućne odaje.
Nakon polaganja svoje sestre u lijes, Usher je kopnio i fizički i psihički. Patio je od izoštrenosti čula i predosjećao da dolazi zlo. Usherov strah prešao je i na gosta. A onda, jedne olujne noći raskalašene u užasu i ljepoti, obojica su se užasnuli. U dvorcu su se zbivali događaji upravo onakvi kakve je opisivao pisac čiju knjigu su čitali. Čulo se vrištanje, neprirodan krik, udarci i lomljava. Atmosfera se ispunila strahom. Usher je sjedio na stolcu ukočen poput kamena. Madelinu su živu pokopali i ona je nakon ogorčene borbe izašla iz lijesa. Stajala je na vratima sva krvava.
Pripovjedač je pobjegao iz odaje, iz dvorca, užasnut, nakon što su Roderick i Madelina Usher pali mrtvi. Vani je još uvijek bješnjela oluja. Iznenadna svjetlost obasja dvorac. Pukotina na dvorcu se raširila, zidovi su se rastvorili, i uz grmljavinu, cijeli je dvorac Usherovih utonuo u duboko jezero.
Analiza likova
Roderick Usher
On je aristokrat, intelektualac, kojemu slabe biološke i psihičke osobine izazvane nasljeđem i starenjem onemogućavaju normalan život.Njegova je zakopčanost bila očajna i pretjerana. Bio je bolesno osjetljiv umjetnik, volio je glazbu i slikarstvo. Poistovjećen je s kućom: …naposljetku se toliko poistovjetilo to dvoje da se izvorno ime posjednika stopilo u čudan dvosmislen naziv: Kuća Usherovih…
Bljedilo kože, sada sablasno, i sjaj oka, sada natprirodan… svilenkastoj kosi dopustio je da raste bez ikakve njege… više lebdjela, nego padala oko njegova lica… Bio je hirovit, nestalan i praznovjeran. Plašio se budućih događaja. Stalno je slutio zlu kob.
Madelina
Ona je lijepa, mlada, i nažalost bolesna žena. Trajna apatija, postepeno kopnjenje njene osobe, česti, premda prolazni napadi kataleptičkog značaja… Bolest, koja je pokopala ovu gospu u cvijetu mladosti, ostavila je privid jedva primjetnog rumenila na njenim grudima i licu, i onaj upadljivi zaostali osmjeh na usnama koji je tako stravičan u smrti… Na vratima… uzvišena i plaštem zakukuljena… krv joj je zamrljala bijele halje, a dokazi ogorčene borbe bili su na svakom djeliću njena izmoždena lika.
Bilješka o autoru
Edgar Allan Poe rođen je 1809. godine u Bostonu, kao srednje od troje djece. Otac mu je bio odvjetnik, koji se počinje baviti glumom, oženivši se engleskom glumicom. Oba roditelja mu umiru 1811. godine od tuberkuloze.
Kada su mu bile tri godine, Edgara  je u svoj dom primio imućniji škotski trgovac John Allan, čije je prezime Edgar kasnije pridodao svojemu. Od 1815. do 1820. godine, Allanovi žive u Engleskoj. Vrativši se u SAD, Edgara upisuju na Virginijsko sveučilište, gdje se Edgar počinje opijati, kartati i zaduživati. Saznavši to, očuh ga ispisuje sa sveučilišta i zapošljava kao činovnika.
Ne želeći taj posao, Edgar bježi u Boston, gdje objavljuje svoju prvu zbirku pjesama Tamerlan (1827.). Zbog neimaštine stupa u vojsku, ali ga očuh otkupljuje i upisuje u West Point, odakle je Edgar, svojom zaslugom, vrlo brzo izbačen. Dolazi do nesuglasica između Edgara i očuha, pa Edgar biva izbačen iz kuće. 1831. godine Allan umire, ne ostavljajući Edgaru nikakvo naslijeđe.
Ostavši na ulici, Edgar pokušava zaraditi izdavanjem zbirke pjesamaPjesme. No, to mu ne uspijeva, pa se seli u Baltimore k svojoj tetki. Počinje se baviti novinarstvom, a 1835. godine ženi se svojom sestričnom od 13 godina, Virginijom Clemm.
Seli se u New York, Philadelphiu, pa se, ne postigavši mnogo, opet vraća u New York. 1847. godine umire njegova žena Virginija. Vjerojatno osjećajući svoj skori kraj, Edgar zapada u misticizam koji kulminira djelom Eureka – transcendentalnim tumačenjem svemira. 1849. godine obećava brak trima ženama. Ne oženivši se ni jednom, odlazi u Baltimore. Tamo i umire. Pokopan je na lokalnom groblju uz svoju dragu Virginiju i svoju punicu.
Poe je strahovito pogriješio kad je svoju književnu ostavštinu povjerio Rufusu Griswoldu, osrednjem antologičaru i piscu članaka, koji je Poea mrzio i bio mu zavidan. Griswold je nakon Poeove smrti učinio sve kako bi ga ocrnio, čak je krivotvorio njegova pisma. Tek je stotinjak godina kasnije Arthur Hobson Quinn utvrdio netočnost Griswoldovih tvrdnji o Poevom životu.

0 komentari:

Objavi komentar