srijeda, 10. kolovoza 2016.

Hamlet William Shakespeare

Hamlet William Shakespeare

Lektira – kratak sadržaj prepričano, analiza djela, likovi, karakterizacija, biografija


Lektira Hamlet William Shakespeare
Kratak sadržaj:
Motivaciju za djelo Shakespeare je pronašao u drami koja je izgubljena koja se naziva Ur-Hamlet, a neki smatraju da je njen autor Thomas Kyd. Hamlet, odnosno ova legenda, spominje se u starim skandinavskim sagama, a početkom 13. stoljeća povjesničar Saxo Grammaticus daje joj književni oblik. Francuz de Belleforest ju je preuzeo odatle u svoje djelo Tragične historije.

Ova tragedija sastavljena je od pet činova, a radnja se događa u jednom dvorcu (Elsinor) u Danskoj. Kraljević Hamlet živi teškim, usamljenim životom. Njegov otac je nenadano umro. Njegov prijatelj Horacije mu je jednoga dana saopćio da se duh njegovog oca pojavljuje na zidovima dvorca. Odlučio se  provjeriti ovu informaciju. Očev duh mu je jedne noći kazao da traži osvetu. Želi da se kazni Klaudije, njegov brat koji ga je ubio. Osim toga, uzeo mu je i bračnu postelju i njegovu krunu. Hamlet je odlučio ništa ne raditi brzo, već je pripremio plan u kojem će se pretvarati da ima psihičkih problema zbog Ofelije, kćerke Polonija.

Počeli su ga promatrati, a on je odlučio da glumci izvedu jednu predstavu onako kako mu je njegov otac rekao da je ubijen samo kako bi provjerio kraljevu reakciju. Bio je u pravu, kralj je čudno reagovao, ali je kralj i prozreo njegove zamisli. Hamlet je kasnije ubio uhodu Polonija, a Klaudije ga je odlučio poslati u smrt – u Englesku. Hamlet se jedva spasio i uspio vratiti, a dočekali su ga stric i majka.

Prenijeli su mu informaciju da se Ofelija utopila jer je bila ludo zaljubljena i to više nije mogla trpiti. Laert koji je bio Ofelijin brat, gledajući kako njegova sestra pati odlučio se da postane oružje zločinca. Smatrao je da je Hamlet odgovoran za Ofelijinu smrt. Klaudije ga je nagovorio da ga izazove na dvoboj. Laert je nanio otrov (vino) na mač, a u toku borbe Laert je ranio Hamleta. Poslije je
O-piscu biografija
William Shakespeare
došlo do teškog obračuna, pa su nekako zamijenili mačeve. Hamlet je uspio raniti Laerta, tako da su obojica bila otrovana. Na samom kraju je ipak uspio osvetiti svoga oca. Ipak, njegova majka kada je vidjela svu tu tragediju, popila je otrovnu čašu vina. I Hamlet nije preživio. Umro je na rukama svog prijatelja Horacija.

U toj sjajnoj tragediji imaju jako puno događaja koji su sastavljeni od različitih ubojstava, prevara, spletki itd. Ističe se i vješta Hamletova gluma ludila ili Ofelijina velika ljubav zbog koje na kraju i tragično završava. Također, Hamlet je rođenoj majci prebacio prebrzu udaju za novog kralja Klaudija koji je ujedno bio i ubica njegovog oca kojeg je htio osvetiti. Biti ili ne biti je u ovom slučaju rečenica koju smo mogli čitati „između redova“ u ovoj tragediji

Ono što se posebno analiziralo u krugovima kritičara, povjesničara, psihologa ili filozofa jeste Hamletova osobnost, njegov karakter. Analizirali su se njegova oklijevanja po pitanju toga da li je vjerovao duhu koji se pojavljivao u dvorcu, da li je to zaista bio njegov otac. Također, oklijevao je i kod ubistva Klaudija, a čak je imao i priliku da to učini jednoga dana u društvu dok se Klaudije molio. Na takav način bi on direktno mogao otići u raj. Čak su i mnogi kritičari razmišljali o Hamletovim osjećanjima prema rođenoj majci aludirajući na osjećanja koja prelaze granicu majka-sin, ali o tome je jako teško precizno govoriti jer je vrlo malo materijala koji to dokazuje. Od samoga početka mogli smo primijetiti i principe sukoba optimizma i pesimizma koji se mogu pronaći u čitavoj drami.


Lektira Hamlet William Shakespeare
Analiza lika Hamlet
Hamlet je bio kraljevski nasljednik, danski kraljević čiji je otac ubijen, dok se njegova majka udala za njegovog brata Klaudija. Klaudio se sam proglasio kraljem nedugo nakon smrti Hamletovog oca.

Hamleta su mnogi književni kritičari vidjeli kao osobu koja je bila pod velikim psihičkim pritiskom toliko da čak i on sam nije bio siguran u svoje poteze. Njegove osobine su se promijenile kada je trebao da osveti smrt njegovog oca. Tada je naišao na najteža iskušenja. Bio je žrtva okolnosti koje mu nisu išle na ruku. Ofelija je u jednom dijelu drame govorila o tome kakav je Hamlet bio prije smrti njegovog oca (odgojen, fin). Bio je sklon razmišljanju i analizi svojih djela, a naročito onoga što je tek trebao raditi. Oni koji čitaju ovo djelo većinom imaju različita mišljenja o Hamletu koja su prilagođena osobnosti svakog čitaoca, tako da konačni „sud“ o njemu mogu donijeti tek na kraju same drame. Hamlet je u mnogim situacijama bio neodlučan ili je barem tako izgledao, ali mnogi književni kritičari govore o tome da je Hamlet bio hrabar, ali mu uloga jednostavno nije bila naklonjena. Jedan od dokaza za to je i njegovo vjerovanje duhu i odlučnost da osveti smrt svoga oca.

Hamlet William Shakespeare lektira

0 komentari:

Objavi komentar